Διπλωματία

08 Μαΐου 2018 14:04 Τελευταία ενημέρωση : -

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Text to Speech

Τα μηνύματα των τριών αρχηγών πριν από την τριμερή Σύνοδο Κορυφής στη Λευκωσία. Τα ζητήματα που τίθενται στις διμερείς και στην τριμερή.

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Το πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργού ξεκίνησε με διμερή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και συνεχίστηκε με την τριμερή συνάντηση. Θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη, αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις των τριών αρχηγών.

Τσίπρας: Πορευόμαστε στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας, εδραιώνοντας τη συνεργασία μας στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών

«Πορευόμαστε στη βάση των Αρχών της καλής γειτονίας, εδραιώνοντας τη συνεργασία μας στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter, αναφορικά με τη άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

«Είναι καλή ιδέα να συναντιόμαστε και να μιλάμε», ανέφερε κατά την έναρξη της συνάντησης ο Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Τσίπρας - tweet

Τσίπρας - tweet

Τσίπρας - tweet

Αναστασιάδης: δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας

Αναστασιάδης - tweet

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λίγο πριν αρχίσει η τριμερής σύνοδος στη Λευκωσία με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδος και του Ισραήλ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι οι τρεις ηγέτες εργάζονται σε ένα αξιόπιστο, διεθνές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας.

«Δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. Από αυτή την προσέγγιση και ο τίτλος της θεματικής αυτής της Συνόδου Κορυφής: "Χτίζοντας Γέφυρες Μεταξύ των Ανθρώπων"», τονίζει στην ανάρτηση του ο Κύπριος Πρόεδρος.

Τσίπρας - tweet

Στις τριμερείς συνομιλίες των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και στις διμερείς συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα συζητηθούν μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις Περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά.

Πιο συγκεκριμένα στην ατζέντα περιλαμβάνονται τα εξής ζητήματα:

  1. Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
  2. Το Μεσανατολικό 
  3. Ο ρόλος του Ιράν
  4. Οι εξελίξεις στη Συρία 

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια  της Τριμερούς Συνόδου έχει ως εξής:

  • 09:30 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • 09:35 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
  • 10:15 Τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και παράλληλες τριμερείς συναντήσεις των Υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών-Τηλεπικοινωνιών.
  • 11:15 Υπογραφή τριμερών συμφωνιών, μνημονίων συνεργασίας και δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ.
  • 11:45 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Αλ. Τσίπρας - Τριμερής Σύνοδος - Κύπρος - Ισραήλ - Λευκωσία - Ν. Αναστασιάδης - Μπ. Νετανιάχου

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στα ενεργειακά και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Επίσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών, τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι Υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO