Γενικά

27 Μαΐου 2018 17:58

Αμερικανός Γερουσιαστής για τα F-35: Η Τουρκία θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας (βίντεο)

Text to Speech

Σωρεία αντιδράσεων από τους Αμερικανούς Γερουσιαστές προκάλεσε το «πάγωμα» της πώλησης των μαχητικών. Τα επιχειρήματά τους.

Αμερικανός Γερουσιαστής για τα F-35: Η Τουρκία θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας (βίντεο)

Το βίντεο με τη δήλωση του Αμερικανού Γερουσιαστή ανάρτησε στο Twitter ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Η δήλωση που έγινε προ ημερών αφορά στην πώληση των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία και συγκεκριμένα το «πάγωμά» της, που προκάλεσε αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Ο Γερουσιαστής Μπραντ Σέρμαν, από αυτούς που πρωτοστάτησαν στο «πάγωμα» της πώλησης των μαχητικών.

Ο Σέρμαν επιχειρηματολογώντας είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι, η αμερικανική κυβέρνηση «θα αντιταχθεί και θα αποτρέψει την πώληση των F-35. Δεν είναι όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά των τρομοκρατών. Είναι όπλα που θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας».

F-35 - Τουρκία

Ο ίδιος κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μείνει ουδέτερο, υπενθυμίζοντας τις σφαγές Ελλήνων, Αρμενίων και άλλων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

F35 - γερουσιαστής Σέρμαν - tweet

Δεν ήταν ο μόνος που αντιτάχθηκε στον Ερντογάν, αφού ο Γερουσιαστής Ντάνα Ροχραμπάχερ, αποκάλεσε «εχθρό και όχι φίλο των ΗΠΑ» των Πρόεδρο της Τουρκία, ζητώντας επιπλέον από τον Πομπέο να τον αντιμετωπίσει στηρίζοντας τους Κούρδους.

«Χαίρομαι που πλέον έχουμε μια κυβέρνηση και έναν υπουργό όπως εσείς, που ξέρουν ότι δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους εχθρούς σαν να είναι φίλοι μας. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς ως εχθρούς και τους φίλους ως φίλους, όχι το αντίθετο. (…) Ήλπιζα ότι θα στηρίζαμε τους Κούρδους. Ο Ερντογάν έχει γίνει εχθρός μας. Δεν είναι φίλος μας».

F35 - γερουσιαστής Ντάνα Ροχραμπάχερ - tweet

Επιπλέον, ο Άλμπιο Σάιρς ζήτησε από τον Μάικ Πομπέο να επανεξετάσει το εμπάργκο στην Κύπρο, ενώ όταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ την Τουρκία, του απάντησε:  «ελπίζω να μην σκέφτεστε να τους δώσετε τα F-35 στο μέλλον. Δίνουμε, δίνουμε, δίνουμε και μας χαστουκίζουν όταν τους χρειαζόμαστε!».

F35 - γερουσιαστής Άλμπιο Σάιρς - tweet

Τέλος, ο Κρις Σμιθ ζήτησε από τον Πομπέο να συμπεριλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία στον κατάλογο με τις χώρες ιδιαίτερη ανησυχίας, για παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων.

«Ελπίζω πως έτσι θα προσδιοριστεί και ο Ερντογάν στην Τουρκία για ό,τι έχει κάνει κατά των ορθόδοξων και πολλών άλλων», είπε σχετικά ο Γερουσιαστής.

F35 - γερουσιαστής Κρις Σμιθ - tweet

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO