Βουλή

10 Ιουλίου 2018 16:22

Έκκληση Σκουρλέτη στη ΝΔ να στηρίξει το σπάσιμο Β’ Αθηνών και Περιφέρειας Αττικής

Text to Speech

Την αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών προκάλεσε η επιμονή της ΝΔ στην σύνδεση της κατάτμησης μεγάλων περιφερειών με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Έκκληση Σκουρλέτη στη ΝΔ να στηρίξει το σπάσιμο Β’ Αθηνών και Περιφέρειας Αττικής

Επιμένει στη σύνδεση της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού η ΝΔ, βάζοντας τέλος στα σενάρια που της ήθελαν να λέει «ναι» στο σπάσιμο της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε τη ΝΔ ότι υπέκυψε στις «βαρονίες» εντός του κόμματος και απηύθυνε έκκληση να αναθεωρήσει τη στάση της τις επόμενες δύο ημέρες και μέχρι την ψήφιση της ρύθμισης στην Ολομέλεια, ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές.

Με δήλωση του ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι για τη ΝΔ τα δύο θέματα είναι ενιαία, καθώς αφορούν στο εκλογικό σύστημα. «Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ψηφίσουμε όλοι μαζί την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού μαζί με την κατάτμηση τότε, όλοι μαζί εφόσον θα είναι ενιαία ρύθμιση, θα περιμένουμε με αγωνία το προϊόν της επιτροπής», είπε ο κ. Βορίδης στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον Πάνο Σκουρλέτη ότι επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια της αντιπολίτευσης όταν ισχυρίζεται ότι θα φέρει προς ψήφιση την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εντός του 2018.

Το σπάσιμο των περιφερειών στηρίζει η ΔΗΣΥ με την Εύη Χριστοφιλοπούλου να καλεί την κυβέρνηση να φέρει τώρα μια ρύθμιση για τους εκλογείς εξωτερικού. Η ΔΗΣΥ τάσσεται ωστόσο, κατά της απλής αναλογικής.

Το ΚΚΕ στηρίζει την απλή αναλογική, καταψηφίζει ωστόσο, την τροπολογία για την κατάτμηση της Β’  Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.

Άγρια κόντρα Σκουρλέτη - Γεωργιάδη

Εν τω μεταξύ, άγρια κόντρα για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είχαν στη Βουλή Πάνος Σκουρλέτης και Άδωνις Γεωργιάδης με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να καταλογίζει στην κυβέρνηση πρεμούρα που συνδέεται με τις εκλογές.

Επέμεινε ότι τα δύο θέματα συνδέονται και υποστήριξε ότι η βιασύνη της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. «Διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2019, πάρτε λοιπόν, πίσω τη ρύθμιση και σε πέντε μήνες ξαναφέρτε μια τροπολογία για την κατάτμηση και την ψήφο των αποδήμων», είπε για να προσθέσει πως σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα την στηρίξει με την ψήφο της.

Σχολιάζοντας τις αναφορές Σκουρλέτη περί ανάγκης εξυγίανσης στη Β’  Αθηνών, αναρωτήθηκε δε, ποιος από τη Β’  Αθηνών είναι διαπλεκόμενος, «είναι ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Παππάς, η κ. Αυλωνίτου;».

Απέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών ότι χαρακτήρισε βουλευτή της Β’ Αθηνών διαπλεκόμενο, λέγοντας πως «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Έκανε λόγο για star system στη Β’  Αθηνών και απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη, αναρωτήθηκε ποιον πιέζει και σε ποιον κλείνει το μάτι. «Θέλετε τη γίγα περιφέρεια γιατί σας βολεύει», είπε. Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είπε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ότι δεν προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

VIDEO