Διπλωματία

09 Σεπτεμβρίου 2018 19:00

Συναγερμός στον Έβρο μετά την σύλληψη δυο οπλισμένων Τούρκων στρατιωτικών

Text to Speech

Υπήρξε επικοινωνία σε κορυφαίο επίπεδο ανάμεσα στις δυο χώρες. Οι ανακοινώσεις του ελληνικού και του τουρκικού ΓΕΣ.

Συναγερμός στον Έβρο μετά την σύλληψη δυο οπλισμένων Τούρκων στρατιωτικών

Αναστάτωση στον Έβρο μετά την σύλληψη δυο Τούρκων στρατιωτικών που πέρασαν παράνομα τα σύνορα.

Παρότι μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΕΘΑ, οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς επίσης κι ακόμα δυο που διέφυγαν, πέρασαν στο ελληνικό έδαφος και συνελήφθησαν από στρατιωτική περίπολο..

Επίσης και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δεν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών, αλλά είναι άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι συλλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογο του και δρομολογείται η παράδοση των δυο Τούρκων στρατιωτικών στη χώρα τους, καθώς η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια και θέλει να αντιμετωπίσει το περιστατικό όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, πριν δηλαδή την σύλληψη των Κούκλατζη και Μητρετώδη.

Σύμφωνα με το thrakinea, λίγο πριν τις 7 έκλεισε το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο και οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00,  στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες,

150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00,

εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε  πυρομαχικά. 

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού

εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς

και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου.  Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30. 

Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΣ 

Το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη σύλληψη των 2 Τούρκων στρατιωτών στον Έβρο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δύο στρατιώτες μας που παρακολουθούσαν παράνομους μετανάστες προσπαθώντας να τους παρεμποδίσουν ασκώντας το καθήκον τους πέρασαν κατά λάθος πέρασαν στην αντίθετη πλευρά των συνόρων που ενώνουν την Τουρκία και την Ελλάδα, όπου οι ελληνικές περιπολίες γύρω στις 11 τους σταμάτησαν και τους κράτησαν. Οι ελληνικές αρχές μετά από συνομιλίες που διημείφθησαν, εξέδωσαν περίπου στις 18.30 τα μέλη του στρατού μας, που κρατήθηκαν μετά από αυτό το γεγονός».

VIDEO