Κυβέρνηση

21 Σεπτεμβρίου 2018 16:48

Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου για το μέλλον της συγκυβέρνησης

Text to Speech

Το διακύβευμα για την πορεία της χώρας και οι αποφάσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έφερε έντονους τριγμούς μεταξύ Κοτζιά - ΑΝΕΛ.

Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου για το μέλλον της συγκυβέρνησης

Έκτακτη συνάντηση με στόχο να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΑΝΕΛ και του Νίκου Κοτζιά αναφορικά με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχαν ο Πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος, την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι "η μόνη Μακεδονία που υπάρχει είναι η πατρίδα του" και ότι "η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, "ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμφώνησαν πως αυτή τη στιγμή αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τη χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια".

Οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, βάσει όσων αναφέρει το Μαξίμου, "συμφώνησαν πως κοινός και αδιαμφισβήτητος στόχος αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, με την παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, η άμεση υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και η θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής".

Τον Μάρτιο επί τάπητος η Συμφωνία των Πρεσπών

"Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο και θα επανέλθουν σε αυτό τον ερχόμενο Μάρτιο", σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, στέλνοντας μήνυμα και προς το εσωτερικό της Κυβέρνησης και των κομμάτων που την συναποτελούν, αλλά και προς πάσα άλλη κατεύθυνση.

Τσίπρας - Καμμένος - Βουλή


Γκουτέρες: ελπίζω να ψηφιστεί και απο τις δύο χώρες η Συμφωνία των Πρεσπών

Με μια ευχή αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι εύχεται να περάσει απο τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών, κάνοντας μάλιστα και ένα δηκτικό σχόλιο για την ονομασία της FYROM.

Ο Βασίλης Λεβέντης, πάντως, μιλώντας στον ΑΝΤ1 προεξόφλησε ότι δεν πρόκειται να φθάσει στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς θα προηγηθούν εκλογές, χαρακτηρίζοντας ως την "απόλυτη τρέλα" την στάση του Πάνου Καμμένου.

Η κρίση στις σχέσεις Κοτζιά - ΑΝΕΛ

Η προαναγγελία  του Υπουργού Εξωτερικών για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από άλλα κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές, όταν αυτή θα έρθει στην Βουλή μετά τον Ιανουάριο, πυροδότησε κρίση στις σχέσεις του Νίκου Κοτζιά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα", επέμεινε ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία. «Πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του», τόνισε ο κ. Τοσουνίδης, ενώ αφήνοντας αιχμές εναντίον του Νίκου Κοτζιά είπε ότι δεν δοκιμάστηκε στον στίβο της πολιτικής καθώς δεν είναι εκλεγμένος από τον λαό και τόνισε ότι οφείλει και στους ΑΝΕΛ την υπουργική καρέκλα του.

«Θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο με αυτή την κυβέρνηση μέχρι να χτυπήσει την πόρτα της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών», ανάφερε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση πριν ψηφιστεί η συμφωνία στην Βουλή.

Η απάντηση Κοτζιά στους ΑΝΕΛ

Η χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ προκάλεσε την αντίδραση της πλευράς του Νίκου Κοτζιά με κύκλους του υπουργού, να σχολιάζουν ότι «την κυβερνητική συνεργασία υπονομεύουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι που απειλούν διαρκώς ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και όχι όσοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της με τη λήξη της τετραετίας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO