Διπλωματία

15 Οκτωβρίου 2018 08:27

ΠΓΔΜ: ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τις συνταγματικές αλλαγές

Text to Speech

Το «μεγάλο στοίχημα» του Ζάεφ, είναι αν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών που χρειάζεται για να περάσει τις αλλαγές. Όλα τα πιθανά σενάρια.

ΠΓΔΜ: ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τις συνταγματικές αλλαγές

Ξεκίνησε στη Βουλή της πΓΔΜ, η συζήτηση για την πρόταση της Κυβέρνησης για συνταγματικές αλλαγές, όπως προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η χρονική διάρκεια της συζήτησης πριν την ψηφοφορία θα είναι πολύ συντομότερη από το χρονικό περιθώριο των δέκα ημερών.

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, φέρουν τον Ζάεφ να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφος για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές και να περάσει πλέον «την μπάλα», στην ελληνική πλευρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO