Κόμματα

23 Νοεμβρίου 2018 15:17

Πλήρης στήριξη Καμμένου στα αιτήματα των ιερέων

Text to Speech

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μετά την συνάντηση του με το ΔΣ του Συνδέσμου Κληρικών.

Πλήρης στήριξη Καμμένου στα αιτήματα των ιερέων

Πλήρη στήριξη στα αιτήματα των ιερεών παρείχε ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, λέγοντας ότι η τελική στάση του κόμματος του σε ότι αφορά τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας και την εφαρμογή της "συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου" θα υπαγορευθεί απο την τελική στάση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Όλα αυτά, σχεδόν ταυτόχρονα με την δέσμευση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή, δίχως την συναίνεση των Μητροπολιτών και των εφημεριων.

Σε δήλωση του, μετά την συνάντηση του με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δήλωσε «ως Πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και κυβερνητικό εταίρο, με ενημέρωσαν για τις θέσεις τους όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει οποιαδήποτε λύση κι αν δοθεί, να διασφαλιστούν δύο πράγματα: Το πρώτο είναι η εγγύηση του κράτους για τη μισθοδοσία και την ασφάλιση των κληρικών και το δεύτερο είναι η μονιμότητα του κλήρου.

Θέλω σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω - γιατί γράφονται πολλά - ότι οι κληρικοί δεν είναι καθεαυτό δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν να διατηρήσουν τον δημοσιοϋπαλληλικό τους χαρακτήρα. Δεν είναι αυτή η απαίτησή τους. Επιτελούν θρησκευτικό λειτούργημα και αυτό θέλουν να συνεχίσουν να επιτελούν.

Τους ενημέρωσα ότι η πρώτη θέση την οποία δημόσια έχουμε πάρει οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ότι θα αποφασίσουμε ανάλογα με τις αποφάσεις της Ιεραρχίας. Αλλά θεωρώ ότι τα δύο αιτήματά τους, δηλαδή η εγγύηση εκ μέρους του κράτους της μισθοδοσίας και η μονιμότητα είναι δίκαια αιτήματα, τα οποία διασφαλίζουν την ηρεμία στην Εκκλησία.

Με καλή θέληση, λοιπόν, όλων των πλευρών, πιστεύω ότι πρέπει, με αυτά τα δύο δεδομένα, να επιλυθεί η οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει σήμερα».

VIDEO