Διπλωματία

06 Δεκεμβρίου 2018 21:20

Επιμένει ο Ζάεφ: είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε μακεδονικά (βίντεο)

Text to Speech

Συνεχίζει να προκαλεί ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, προσπαθώντας να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του.

Επιμένει ο Ζάεφ: είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε μακεδονικά (βίντεο)

Της Στεφανίας Μουρελάτου

«Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μας θα είναι Βορειομακεδόνες. Θα είμαστε Μακεδόνες, που μιλούν την μακεδονική», τόνισε σήμερα σε δημόσια συζήτηση στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ερωτηθείς για το πώς αισθάνεται σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός ανέφερε πως «έχουμε ένα πρόθεμα, το “Βόρεια”, αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα».

Συνέχισε λέγοντας πως οι συμπατριώτες του δεν πρέπει να αισθάνονται ταπεινωμένοι: «Η συμφωνία επιτρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Όποτε η ΕΕ  απευθυνόταν σε εμάς, έλεγε: “Ο λαός σας” αντί “μακεδονικό” λαό. Και “η γλώσσα σας”, αντί για “μακεδονική” γλώσσα. Αυτό έγινε, πιθανόν, λόγω της άσκησης πίεσης από Έλληνες αξιωματούχους. Όλα αυτά ήταν μια ταπείνωση».

ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ - TWITTER - ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Όλα αυτά στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης του Νίκου Κοτζιά στον ΑΝΤ1, ο οποίος δήλωσε πως αν ήταν ακόμη Υπουργός θα… τραβούσε το αυτί του Ζάεφ, για την αυθαίρετη ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Aίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Νίκου Κοτζιά στον Αντέννα, οτι αν ήταν ακόμη υπουργός θα τραβούσε το αυτί του Ζάεφ, για την αυθαίρετη ερμηνεία της συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ώρα που ο Ζάεφ κάνει εμπρηστικές δηλώσεις και η συνταγματική αναθεώρηση σε κάποια σημεία κρίνεται αμφιλεγόμενη, πέφτει στο τραπέζι η ιδέα της υπογραφής ενός ερμηνευτικού πρωτοκόλλου ενώπιον του γραμματέα του ΟΗΕ, ώστε να κλείσει το παράθυρο τυχόν αλυτρωτικών ερμηνειών στο μέλλον. Η ιδέα έχει υποστηρικτή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν και η Αθήνα αναμένει ότι έως την τελική ψηφοφορία επί των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια, θα γίνουν διορθώσεις.

VIDEO