Κυβέρνηση

19 Δεκεμβρίου 2018 13:48

Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο: έχουμε πολλή δουλειά μέχρι τον Σεπτέμβριο

Text to Speech

Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης, τα επόμενα θετικά μέτρα και οι μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία, με μείωση αριθμού μαθητών και προσλήψεις.

Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο: έχουμε πολλή δουλειά μέχρι τον Σεπτέμβριο

Σε «πανηγυρικό κλίμα» ξεκίνησε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει στα κυβερνητικά στελέχη «υλοποιήσαμε μεγάλο μέρος δεσμεύσεων της ΔΕΘ, αποτρέψαμε τις μειώσεις των  συντάξεων και ψηφίσαμε τον πρώτο «επεκτατικό προϋπολογισμό» μετά από 10 χρόνια», . 

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στους υπουργούς του «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με ορίζοντα εννεάμηνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019», θέλοντας για ακόμη μια φορά να διασκεδάσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Τα επόμενα κυβερνητικά βήμα 

Όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε κατά την εισήγηση του ο Πρωθυπουργός, «υπολείπεται ακόμα να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατομμυρίων ευρώ, προετοιμάζουμε εάν νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ θα συζητήσουμε εντός των επόμενων ημερών αν χρειάζεται και μια σύντομη παράταση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη».

Υπουργικό Συμβούλιο

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «έχουμε προς τα τέλη του Γενάρη το ζήτημα της αύξησης τους κατώτατου μισθού, έχουμε να προετοιμάσουμε κάποια σχήματα ρυθμίσεων για παλαιές οφειλές, ενώ συνεχίζεται ο διάλογος Κράτους-Εκκλησίας, με την Ιερά Σύνοδο να έχει συγκροτήσει επιτροπή.

Το Υπ. Παιδείας στο επίκεντρο

Το κυρίως μενού του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούσε τον σχεδιασμό από το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της υλοποίησης τριετούς προγράμματος 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα: 4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021 συνολικά για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Σε ότι αφορά το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβερνητική πρόταση έχει τρεις άξονες υλοποίησης: την ανάληψη ευθύνης διαδικασίας από το ΑΣΕΠ, με σύστημα μοριοδότησης κριτήριων, την ισχύ ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς, αλλά και για προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπου χρειάζεται Το σύστημα μοριοδότησης έχει τρεις πυλώνες: αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια.

Υπουργικό Συμβούλιο

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, με βάση την ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση ή αλλιώς θεσμοθέτηση της πρόσβασης όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο, εκκινεί η λειτουργία του θεσμού από την νέα σχολική χρονιά 2019-2020  σε 300 δήμους, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει «προχωράμε από την επόμενη σχολική χρονιά στη μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τους 25 μαθητές που είναι σήμερα για νηπιαγωγείο και δημοτικό στους 22 και στην θεσμοθέτηση του μέγιστου αριθμού 25 μαθητών σε κάθε τμήμα της Γ΄ Λυκείου». 

Ενημερώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, λέγοντας «είμαστε έτοιμοι να το φέρουμε». Αναφερόμενος στις διαδικασίες που πυροδότησε η «συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου», ο Υπ. Παιδείας ανέφερε ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή της ΔΙΣ για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας, επισημαίνοντας «ελπίζουμε να έρθει το πλήρωμα του χρόνου σύντομα». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO