Κυβέρνηση

14 Ιανουαρίου 2019 18:29

Το τελευταίο μήνυμα Καμμένου προς την Τουρκία πριν αποχωρήσει από το ΥΠΕΘΑ

Text to Speech

«Φεύγω με ψηλά το κεφάλι» τόνισε, εμφανώς συγκινημένος, κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του.

Το τελευταίο μήνυμα Καμμένου προς την Τουρκία πριν αποχωρήσει από το ΥΠΕΘΑ

Κάλεσμα προς την Τουρκία «να χαμηλώσει τους τόνους», καθώς «οι μεγαλοστομίες δεν ωφελούν κανέναν», απηύθυνε ο απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου κατά την τετραετία 2015-2018.

«Η Ελλάδα σέβεται, εφαρμόζει και θα εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο, έχοντας μαζί της εκείνους που αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο παραβάτης», σημείωσε, παρατηρώντας ότι «προς τούτο βοήθησε η παρουσία της SNMG2 στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς οι σύμμαχοι διαπίστωσαν “ιδίοις όμμασι”, ότι η Τουρκία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ η Ελλάδα προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχουν συνθήκες καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί στο ακέραιο την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της», επανέλαβε.

Για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο σε σχέση με το casus belli της γείτονος, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «δεν είναι Κοτζιάς να ανακοινώνει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, η οποία έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της με την εγγύηση των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος προέτρεψε τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, δηλώνοντας ότι «θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος εάν τον προϋπολογισμό του 2019 θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, όπως γινόταν στο παρελθόν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα λάθη κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι δεν ολοκλήρωσε:

  • Το θέμα της τακτοποίησης των Εθελοντών Μακράς Θητείας
  • Την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στις ανώτατες και ανώτερες σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και
  • Το θέμα των αποστράτων, όπου υπήρξαν αδικίες.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την περίοδο 2015-2018, δεν υποκατέστησε ποτέ την στρατιωτική ηγεσία, ενώ σχολίασε ότι δεν θα ήταν ευτυχής εάν, παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιό του, οι δύο στρατιωτικοί ήταν ακόμη κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, θέμα για το οποίο - όπως σημείωσε - έχει να πει πολλά όταν αποδεσμευθούν τα στοιχεία. Η απόφαση για την επιστροφή των αναδρομικών, πρόσθεσε, ήταν δέσμευση δική του και του Πρωθυπουργού.

Π. Καμμένος - tweet - στεφάνι - Ίμια

Όσον αφορά στη χθεσινή πτήση του πάνω από τα Ίμια για την απόδοση τιμών στους τρεις νεκρούς αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι «ο σεβασμός στους νεκρούς και η απόδοση των οφειλομένων τιμών σε αυτούς αποτελεί υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας».

Υπενθύμισε ότι όταν ανέλαβε το Υπουργείο το 2015 πήγε στα Ίμια, καθώς συνέπεσε με την επέτειο, γιατί το είχε… καημό που κανένας Υπουργός δεν είχε καταθέσει στεφάνι στον τόπο θυσίας των Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψού.

Όσον αφορά στις αιτιάσεις για την παρουσία του σε μονάδες των Τριών Όπλων με στρατιωτική ενδυμασία, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι έγινε γιατί ήθελε να πλησιάσει το προσωπικό, καθώς όπως είπε «άλλο είναι να διανυκτερεύεις σε πλοίο, σε αεροδρόμιο, σε ένα φυλάκιο κοντά στο τζάκι και άλλο να παίρνεις τις υπηρεσιακές αναφορές».

Ο απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να αναλάβουν να ενισχύσουν με περισσότερους εξοπλισμούς την Ελλάδα καθώς αποτελεί τη «τελευταία χώρα ασπίδα εναντίον του φονταμενταλισμού. Συμπλήρωσε ότι στις συζητήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους για τους εξοπλισμούς, τους επεσήμανε ότι ενδεχόμενη ενίσχυση της Τουρκίας με F-35 και S-400 θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα για την ίδια την Δύση, καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει φαινόμενα φονταμενταλισμού εάν εκδηλωθούν στη γείτονα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Καμμένος επεσήμανε την παρουσία των ελληνικών F-16 στην παρέλαση εκεί και την αναγνώριση των νεκρών κατά την τουρκική εισβολή, επαναλαμβάνοντας ότι «το μαρτυρικό νησί θα έχει απελευθερωθεί και το Κυπριακό θα έχει λυθεί, όταν μπορούμε να λειτουργούμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα».

Ο κ. Καμμένος εξήρε τη στάση των ΗΠΑ στην διάρκεια της κρίσης στη χώρα μας λέγοντας ότι «υπήρξε πραγματικός σύμμαχος και όχι δανειστής» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που είναι παραδοσιακός φίλος της χώρας μας. Εκτίμησε ότι, καθώς μετατοπίζεται το διεθνές ενδιαφέρον ενεργειακά από τη Μέση Ανατολή προς την ανατολική Μεσόγειο, ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας γίνεται πιο σημαντικός απ’ ό,τι στο παρελθόν και δείγματα εμπιστοσύνης του διεθνούς παράγοντα προς τη χώρα μας αποτελούν η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας, ο σταθμός στην Αλεξανδρούπολη κλπ. Στο σημείο αυτό εξήρε το ρόλο της στρατιωτικής διπλωματίας προς την κατεύθυνση αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μέσω αυτής αναδείχθηκε πως η Ελλάδα ενώνει τους λαούς της Μεσογείου.

Ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι παραδίδει την Ελλάδα έχοντας αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της και όχι έχοντας την παραχωρημένη, όπως την παρέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τέλος για τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι αποτελεί την πλέον ομαλή και ασφαλή επιλογή, όχι για την Κυβέρνηση αλλά για τον ελληνικό λαό, το Έθνος. Δεν έχει πολιτικές δεσμεύσεις, είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Δάκρυσε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε στο δώμα του ΓΕΝ η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον απερχόμενο Υπουργό, Πάνο Καμμένο.

Στην τελετή παρέστησαν σύσσωμη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου - εκτός του Α/ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, που εκείνη την ώρα είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Καμμένος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε πως φεύγει από την θέση του «με ψηλά το κεφάλι», ενώ σημείωσε πως θεωρεί σημαντικότερό επίτευγμα της θητείας του τη διατήρηση της συνοχής του στρατεύματος, παρά τις τεράστιες μειώσεις στο προϋπολογισμό του Υπουργείου.

Ευχαρίστησε το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό για την άψογη συνεργασία που είχαν όλο αυτό τον καιρό, προσθέτοντας, βουρκωμένος, πως «αν έγιναν λάθη ζητώ δημοσίως συγνώμη, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά δεν έγιναν εσκεμμένα».

Τέλος ο κ. Καμμένος δήλωσε πως μέχρι να γίνουν οι κρίσεις, τα καθήκοντα του απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, αναλαμβάνει ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO