Βουλή

07 Φεβρουαρίου 2019 18:59

Κόντρες στην Βουλή για το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Text to Speech

Τι ζήτησε ο Π. Καμμένος για την άμυνα της χώρας. Τι απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος. Τα "¨πυρά" του Αδ. Γεωργιάδη. "Πέρασε" απο την Επιτροπή.

Κόντρες στην Βουλή για το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Τελικώς χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, όπως είχε αρχικώς πει ότι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «πέρασε» από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παρότι ο Πάνος Καμμένος επέμενε πως απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών για την επικύρωσή του από την Ολομέλεια.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ με την έναρξη της συζήτησης ανέφερε πως παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους, αφού δεν θα είναι πια τρίτο κράτος, άποψη που απέρριψε η κυβέρνηση δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του υποστήριξε πως το Σύνταγμα θέτει τέτοια προϋπόθεση μόνον στις περιπτώσεις ένταξης της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς. Θύμισε μάλιστα, ότι στην περίπτωση της Αλβανίας, το 2009, δεν τέθηκε ζήτημα πλειοψηφίας 3/5.

Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής ότι μεθοδεύει τη διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας και τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για συνεργασία με Σόρος και το Ίδρυμα Κλίντον.

Βουλή - Επιτροπή - Πρωτόκολλο ένταξης Σκοπίων - ΝΑΤΟ

Βουλή - Επιτροπή - Πρωτόκολλο ένταξης Σκοπίων - ΝΑΤΟ

«Η πρόταση Καμμένου στερείται πολιτικής νομιμοποίησης», ανέφερε από την πλευρά της ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι οι ΑΝΕΛ είχαν την ευκαιρία να μπλοκάρουν τη συμφωνία των Πρεσπών το καλοκαίρι, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Μήνυμα Κατρούγκαλου στα Σκόπια 

Υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας είναι η ΠΓΔΜ, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συζητά το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Με την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή, η άλλη πλευρά αναλαμβάνει την υποχρέωση να σέβεται και το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας που τίθεται σε ισχύ», ανέφερε και διαβεβαίωσε πως παρόμοιες ρήτρες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων έχουν προβλεφθεί και για την πορεία της γείτονος στην ΕΕ. 

«Εμείς διαπραγματευτήκαμε ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που ονομάζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, θα θεμελιωθεί ακριβώς λόγω της οικοδόμησης σχέσεων φιλίας», είπε, ενώ απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση σχετικά με το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία. «Ενδεικτικό του καλού κλίματος είναι το γεγονός ότι δύο ημέρες δεν υπήρξαν παραβιάσεις στο Αιγαίο», είπε. 

Γεωργιάδης: Προδοσία δεν κάνατε, αλλά κάνατε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα 

«Είναι οξύμωρο να πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας όταν έως το 2014 ζητούσε την κατάργηση του ΝΑΤΟ», σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ άφησε καρφιά για τη στάση των ΑΝΕΛ, λέγοντας πως αισθάνεται ένα είδος χαιρεκακίας όταν ακούει τον κ. Καμμένο να χαρακτηρίζει προδοτική τη συμφωνία εννοώντας ουσιαστικά ότι οι μέχρι προ 15 ημερών συνεργάτες του στην κυβέρνηση είναι προδότες, ενώ απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Προδοσία δεν κάνατε, προδότες δεν είστε, αλλά κάνατε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα». 

Βουλή - Επιτροπή - Πρωτόκολλο ένταξης Σκοπίων - ΝΑΤΟ

«Πέρασε» από την Επιτροπή Εξωτερικών το Πρωτόκολλο Ένταξης

Μετά από την συζήτηση, η οποία είχε αρκετές στιγμές έντασης, χωρίς τελικώς να γίνει ονομαστική ψηφοφορία – όπως αρχικώς είχε αναφέρει ότι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με υπερψήφιση του Πρωτοκόλλου Ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Το πρωί της Παρασκευής στις 10:00, το Πρωτόκολλο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, προς συζήτηση και ψηφοφορία, εντός της ημέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO