Κόμματα

25 Φεβρουαρίου 2019 16:32

Σπυράκη: πολλαπλώς βλαπτική για την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών

Text to Speech

Τι είπε για το ντοκιμαντέρ του BBC και την αντίδραση της Αθήνας. Τα τέσσερα ερωτήματα προς την Κυβέρνηση για τις εκλογές.

Σπυράκη: πολλαπλώς βλαπτική για την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών

«Για το δημοσίευμα του BBC, η αντίδρασή μας, όπως ήδη γνωρίζετε, ήταν άμεση και ξεκάθαρη. Επιμένουμε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα εθνικής «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Και αυτό γιατί, όπως ξέρετε, το κείμενο του BBC αναφέρεται σε  απόσπασμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα στη Βουλή», τόνισε κατά την ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

«Ωστόσο», τόνισε η Μαρία Σπυράκη, «πέρα από τα δημοσιεύματα, είναι απαραίτητο όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η συμφωνία που επικυρώθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και τους προθύμους παράγει μια σειρά βλαπτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Είναι στη διάθεσή σας η επιστολή που έστειλε η μόνιμη αντιπροσωπεία της γειτονικής χώρας στον ΟΗΕ και στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η χρήση και του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία». Επίσης περιγράφεται τι θα συμβαίνει ακριβώς για οργανώσεις, δραστηριότητες, ιδιώτες που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος και οι οποίοι μπορούν άμεσα, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, να χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικός», «μακεδονική». Το γράμμα που έστειλε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προς τον ΟΗΕ έχει ημερομηνία 26 Ιανουαρίου».  

Η Μαρία Σπυράκη επανέλαβε τους βασικούς άξονες του Προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία, που παρουσίασε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα έχει γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δούμας. «Ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές του θα αναφερθεί στα διμερή θέματα και στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι το ταξίδι αυτό έρχεται σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε ο κ. Μητσοτάκης  με τον κ. Πούτιν τον Μάιο του 2016», επεσήμανε η Εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κυρ. Μητσοτάκης - Νέα Δημοκρατία - παρουσίαση προγράμματος για την Υγεία

Για τη στάση της ΝΔ στην αύξηση της ποσόστωσης για τις γυναίκες, η Μαρία Σπυράκη είπε «προφανώς και θα στηρίξουμε μια τέτοια επιλογή. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους πολίτες και θέλει μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, ούτως ώστε να μπορέσουν και αυτές να αναδειχθούν από τις εκλογικές διαδικασίες. Όμως, είναι διαφορετικό πράγμα η διάθεση να συμμετάσχουν περισσότερες γυναίκες από αυτό που συμβαίνει τώρα. Και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι απαράδεκτο γιατί η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνίσει βασικά στοιχεία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας τόσο στις ευρωεκλογές όσο και τις τοπικές εκλογές που έχουν προσδιοριστεί με ημερομηνία για τις 26 Μαΐου».

Ακολούθως, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, έθεσε προς την Κυβέρνηση τέσσερα ερωτήματα, λέγοντας: 

  • «Το πρώτο ερώτημα αφορά τις Ευρωεκλογές. Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών και να αντικαταστήσει τον σταυρό προτίμησης με λίστα;
  • Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει για άλλη μια φορά τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 19 Μαΐου και όχι μαζί με τις Ευρωεκλογές που έχουν προσδιοριστεί για τις 26 Μαΐου;
  • Ισχύει ή όχι ότι θα αλλάξει ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού; Ποιος θα είναι αυτός ο αριθμός; Είναι αδιανόητο μόνο λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές να μην έχει αποσαφηνιστεί αυτή η παράμετρος για να το γνωρίζουν τουλάχιστον οι ενδιαφερόμενοι.
  • Σκέφτεται ή όχι να αυξήσει η κυβέρνηση την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια, τόσο στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Ξέρετε, η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών να γνωρίζουν οι πολίτες τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές στους αμέσως επόμενους μήνες. Είμαστε μόλις 90 μέρες πριν τη διεξαγωγή εκλογών, θυμίζω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO