Γενικά

20 Μαρτίου 2019 14:31

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με επίκεντρο την Ενέργεια

Text to Speech

Παρών και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την στήριξη του Λευκού Οίκου στην "συμμαχία".

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με επίκεντρο την Ενέργεια

Στην 1η Σύνοδο Κορυφής του σχήματος 3+1 στα Ιεροσόλυμα θα συμμετάσχει σήμερα  ο Πρωθυπουργός, με τη συμμετοχή των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη.

Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχή, στις οποίες η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας αλλά και ευρύτερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Ε.Ε. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κορυφής σχήματος 3+1, με συμμετοχή των ηγετών Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και θα υπάρξουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Στη συνέχεια, στις 20:30, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO