Πολιτική

02 Ιουνίου 2019 17:33

“Μύλος” το Κίνημα Αλλαγής στο παρά πέντε των εκλογών

Διάβασέ μου το...

Ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ μετά την ρήξη Γεννηματά - Βενιζέλου. Η αντίδραση Σημίτη και η πολιτική πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Μύλος” το Κίνημα Αλλαγής στο παρά πέντε των εκλογών
-


«Οι απόντες διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, την επαύριο της ρήξης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής, μετά την απόφαση της κ. Γεννηματά, να θέσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τον Γιώργο Καμίνη, ένα πρόσωπο, που κατά την Χαριλάου Τρικούπη, σηματοδοτεί την διεύρυνση του κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε σήμερα έτοιμη να προχωρήσει μπροστά. Αποτίμησε ως διευκόλυνση του ΣΥΡΙΖΑ την αποστασιοποίηση από το ΚΙΝΑΛ που αποφάσισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την μη επιλογή για επικεφαλής στο Επικρατείας.

Οι εσωκομματικές εξελίξεις προκάλεσαν αναστάτωση στο κόμμα. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μετέφεραν ότι είναι «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος», ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, ο Γιάννης Μανιάτης αντίθετα σημείωσε ότι η Παράταξη είναι υπεράνω προσώπων και ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, που θα καταλάβει εκτός απροόπτου την 2η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, είδε την επιλογή Καμίνη ως σινιάλο στον προοδευτικό κόσμο να επιστρέψει στο ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Καμίνης ικανοποιεί απόλυτα- σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά- τα κριτήρια της διεύρυνσης της παράταξης, που είναι κρίσιμο ζητούμενο στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες. «Να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά.

Ενδεικτική της πολιτικής πίεσης στο Κίνημα Αλλαγής, που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «μπετονάροντας» τους ψηφοφόρους του, ήταν η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για τα τεκταινόμενα, στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η δήλωση της κ. Γεννηματά βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου της χώρας».

Την ίδια ώρα, απέφυγε να σχολιάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις ο Γιώργος Παπανδρέου, η αντιπαράθεση του οποίου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν όλα τα χρόνια έντονη, ενώ βουλευτές της ΝΔ σε ερωτήσεις για το αν υπάρχει ενδεχόμενο συμμετοχής του κ. Βενιζέλου στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, απαντούν αρνητικά.

«Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο το Κίνημα Αλλαγής» ανέφερε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προσθέτοντας ότι «έφυγε από το ΚΙΝΑΛ η Αριστερή πτέρυγα που ήταν η Δημοκρατική Αριστερά. Έφυγε η φιλελεύθερη, η κεντρώα, που ήταν το Ποτάμι. Φεύγει τώρα και η Δεξιά πτέρυγα που εκπροσωπεί ο κ. Βενιζέλος. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία στρατηγική πλεύση. Δεν μπορείς να κατηγορείς απλώς τους πάντες και τα πάντα».

Παραιτήσεις στελεχών μετά την ρήξη Γεννηματά – Βενιζέλου

Οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ φέρνει κύμα αντιδράσεων και αποχωρήσεων από το κόμμα.  Στο πλαίσιο αυτό την παραίτησή του από τη θέση του Γραμματέα Τομέα Πολιτικής Υποδομών – Μεταφορών του κόμματος υπέβαλε ο Γιάννης Οικονομίδης.

Στην επιστολή παραίτησής του, υποστηρίζει πως «η απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να προτείνει στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, την τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αποτελεί κίνηση απαράδεκτη και πραξικοπηματική. Ταυτόχρονα προσβάλει την ιστορία και το κύρος του πλέον επιφανούς στελέχους του κινήματός μας, Βαγγέλη Βενιζέλου. Η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με την διαγραφή του από το Κίνημα Αλλαγής».Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη «μια τέτοια απόφαση διχάζει το  Κίνημα και οδηγεί τον πολιτικό μας φορέα, για μια ακόμη φορά, σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και αυτοκαταστροφής».

Κατά της Φώφης Γεννηματά στρέφεται ο τέως βουλευτής και τέως Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης καθώς δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εθνικών εκλογών με το ΚΙΝΑΛ, μετά την απομάκρυνση Βενιζέλου.

Το ΚΙΝΑΛ απαντά σε ερωτήματα SOS: Γιατί Καμίνης και όχι Βενιζέλος


Με τίτλο "Τα sos ερωτήματα" το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής απαντά με κείμενό του στα όσα διατυπώνονται για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο γεγονός που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις του με το ΚΙΝΑΛ. 

Στο ερώτημα: «γιατί όχι Βενιζέλος και γιατί Καμίνης», το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «η επιλογή του επικεφαλής στο Επικρατείας έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό και πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική μας. Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις, τον πολιτικό αχταρμά που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο κείμενό του, «αυτός ο στόχος απορρέει από την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία και τη συνεχή ενίσχυση του χώρου. Αποφάσεις από τις οποίες παίρνει αποστάσεις και διαφοροποιείται κατά καιρούς ο Βαγγέλης Βενιζέλος». Προστίθεται ότι ο Γιώργος Καμίνης με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά σηματοδοτεί τη διεύρυνση. «Ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον Σύριζα, ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής. Τα περί "ουράς του ΣΥΡΙΖΑ" είναι ανυπόστατα και υποβολιμαία», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ. 

Στο ΚΙΝΑΛ αντικρούουν το επιχείρημα ότι εξεδιώχθη ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ισχυρίζονται ότι «κανείς δεν έδιωξε κανένα. Αντίθετα η Φ. Γεννηματά ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επανεξετάσει τη μονομερή δική του απόφαση να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια, προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα με την ενεργό και διακριτή παρουσία του στον εκλογικό αγώνα». Επισημαίνουν ότι «η θέση του κ. Βενιζέλου που εκφράσθηκε και με δημόσια δήλωσή του λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση, ήταν "μόνο πρώτος στο Επικρατείας". Η προσωπική του απόφαση, να μην είναι για πρώτη φορά από το 1989 υποψήφιος, δεν υποχρέωνε το Κίνημα Αλλαγής για την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής του Επικρατείας». «Μόνος του αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά», αναφέρεται. 

Σχετικά με το γιατί αυτή τη στιγμή (24 ώρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές) το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι «η άμεση δημόσια αρνητική αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν άφησε κανένα χρονικό περιθώριο». Όσο για το ερώτημα "γιατί όχι η ίδια αντιμετώπιση στον Γιώργο Παπανδρέου", σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει καμιά διαφορά αντιμετώπισης. Οι πρώην πρωθυπουργοί όλων των κομμάτων είναι υποψήφιοι σε εκλογική περιφέρεια και δίνουν τη μάχη να κερδηθεί η έδρα, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι δεν χρειάζονται σταυρό».