Πολιτική

06 Ιουνίου 2019 13:32 Τελευταία ενημέρωση : 06 Ιουνίου 2019 20:59

Βούτσης για “ρουσφέτια”: είναι μετατάξεις και όχι προσλήψεις στη Βουλή

Διάβασέ μου το...

Ο Νίκος Βούτσης προκάλεσε τα κόμματα να ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία. Κυνική παραδοχή Χριστοδουλοπούλου για την κόρη της. "Ρουσφέτια" και στο ΥΠΕΞ καταγγέλλει ο Κουμουτσάκος.

Βούτσης για “ρουσφέτια”: είναι μετατάξεις και όχι προσλήψεις στη Βουλή
-

Απόπειρα δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο Πρόεδρος της Βουλής με αφορμή δημοσιεύματα για όργιο προσλήψεων στο Κοινοβούλιο. 

Ο Νίκος Βούτσης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους χαρακτήρισε άδικη την κριτική που δέχεται και προκάλεσε όποια πολιτική δύναμη επιθυμεί να έρθει σε επαφή μαζί του για απαντήσεις με συγκεκριμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, πρόκειται για μετατάξεις και όχι για προσλήψεις βάσει του νόμου της κινητικότητας στο δημόσιο που είναι γνωστές εδώ και μήνες. Όπως είπε, αφορούν 64 περιπτώσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 33 έχουν ολοκληρωθεί, 29 εκκρεμούν και 2 δεν προχώρησαν.

Επεσήμανε ότι στη Βουλή για πρώτη φορά δεν υπήρξε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κι ότι δεν εκδιώχθηκε κανένας συμβασιούχος παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις των υπηρεσιών της Βουλής. «Βρήκαμε ένα πελατειακό σύστημα προσλήψεων με μόνη πρόταση την απόφαση του εκάστοτε Προέδρου, για εμάς αυτό το κριτήριο δεν υπήρξε ούτε μια φορά, δεν έγινε καμία επιλογή από τον Πρόεδρο της Βουλής», είπε και πρόσθεσε πως δεν έπαυσε η σχέση εργασίας κανενός εργαζόμενου, ενώ ολοκληρώθηκε και η αξιολόγηση.

Έκανε λόγο πάντως για οριακές ενισχύσεις προσωπικού που κρίθηκαν απαραίτητες επειδή αυξήθηκαν οι ανάγκες των υπηρεσιών της Βουλής.

Τελικά, ο Νίκος Βούτσης, μετά την κατακραυγή,  αποφάσισε να "παγώσει" τις εκκρεμούσες μετατάξεις. Τις 32 μετατάξεις για τις οποίες δεν έχει βγει ΦΕΚ και δεν έχουν αναλάβει οι υπάλληλοι καθήκοντα.

Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής,  σημειώνοντας πως αυτό δείχνει την ευαισθησία για το θέμα και πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει καμία επιλεκτική αντιμετώπιση. Συνέχισε λέγοντας πως η διαδικασία των μετατάξεων είναι νόμιμη και «δεν υποκρύπτει καμία διάθεση Συριζαϊκού τσουνάμι». Ωστόσο μετά από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η διαδικασία.

Μεταξύ των μετατάξεων που παγώνουν είναι και της κόρης της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Η κ. Χριστοδουλοπούλου με κυνικό τρόπο ομολόγησε ότι η μετάταξη της κόρης της στην Βουλή έγινε "προφανώς, με αξιοποίηση κάποιων γνωριμιών και διασυνδέσεων" 

Βουλή - κτήριο

Παραιτήσεις για λόγους ατομικής ευαισθησίας

Οι καταγγελίες για όργιο προσλήψεων και μετατάξεων στη Βουλή οδήγησαν σε παραίτηση δύο συγγενικά πρόσωπα υπαλλήλων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, οι κόρες της Ειρήνης Πανταλού, προϊσταμένης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, Βασιλικής Τσακανίκα, υπέβαλλαν για λόγους ατομικής ευαισθησίας από τη διαδικασία πρόσληψής τους στο Ίδρυμα της Βουλής.

Η κόρη της κ. Τσακανίκα, Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου, διορίστηκε στις 31 Μαΐου 2019 στο Ίδρυμα της Βουλής για έναν χρόνο με την υπογραφή της Προέδρου του, Νίκης Μαρωνίτη.

Η κόρη της κ. Πανταλού, Μαρίνα Λελούδα-Σκουρογιάννη, διορίστηκε στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις 31 Μαΐου.

"Πυρά" απο τα κόμματα

Εν τω μεταξύ, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, καταγγέλλει ότι «η Κυβέρνηση, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και λίγο πριν αποχωρήσει, φέρνει ρυθμίσεις-τακτοποιήσεις, που αφορούν ακόμη και την εσωτερική λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών και της διπλωματικής υπηρεσίας. Οι μεθοδεύσεις αυτές είναι απαράδεκτες και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους».

«Στον πανικό της ήττας του, ο κ. Τσίπρας διορίζει τους πάντες. Φαίνεται ότι όταν μιλούσε για το κόμμα των πολλών, εννοούσε τα ρουσφέτια του», αναφέρει σε δήλωση του ο Παύλος Χρηστίδης, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ