Πολιτική

18 Ιουνίου 2019 13:14 Τελευταία ενημέρωση : 18 Ιουνίου 2019 21:08

Τσίπρας σε Τουσκ: κυρώσεις τώρα στην Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας ζήτησε ο πρωθυπουργός. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Μετά τον Πορθητή βγαίνει και το Γιαβούζ...

Τσίπρας σε Τουσκ: κυρώσεις τώρα στην Τουρκία
-

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την ώρα που στο Στρασβούργο συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με τις τουρκικές προκλήσεις να βρίσκονται επί τάπητος.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στη λογική της προειδοποίησης προς την Τουρκία και όχι προς την επιβολή κυρώσεων. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, oι κυβερνήσεις της ΕΕ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ να υποβάλουν «χωρίς καθυστέρηση» επιλογές με «κατάλληλα μέτρα» κατά της Τουρκίας για τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Εξάλλου, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεσμεύονται να λάβουν "σαφή" και "ουσιαστική" απόφαση σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ως τον Οκτώβριο.

Η Κύπρος επιδιώκει αυστηρή προειδοποίηση, βάζει στο τραπέζι το θέμα της τελωνειακής ένωσης και της βίζας των Τούρκων και κρατά το χαρτί του βέτο. "Να είμαι αισιόδοξος για τη στάση της Τουρκίας αποκλείεται, αλλά το να είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασιστικά θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα από οτι μέχρι σήμερα, αυτό μπορώ να πω ότι είναι και ο στόχος μας και μετά τη Σύνοδο των επτά χωρών του Νότου, προδιαγράφεται μια πιο σθεναρή στάση της Ευρωπαϊκης Ένωσης" τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος ΑναστασιάδηςΕρωτηθείς σχετικά με τη στάση βέτο που ενδεχομένως θα ασκήσει η Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε: "Επιτρέψτε να υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός ανάλογα με τις εξελίξεις".

Εξάλλου, στην επιβεβαίωση ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Έλληνας Υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη ενημέρωσαν για τις παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε πρόκληση. Ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην τουρκική πλευρά ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής και ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα  της ΕΕ.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία με φόντο το μπαράζ των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε και ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι ΠάιατΑπό τον Βόλο, όπου γίνεται η παράδοση των ελικοπτέρων «Kiowa» και «Chinook», ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στο διάλογο.

Την ίδια ώρα, μήνυμα ετοιμότητας και ασφάλειας στέλνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 υποστήριξε η Αθήνα έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει γεωτρήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγγυητές της ειρήνης και της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Θα αποτρέψουμε τα όσα συμβαίνουν και ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ήρεμος». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας από το Στεφανοβίκειο του Βόλου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, των ελικοπτέρων Kiowa-Warrior και Chinook.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί, την Τετάρτη 19 Ιούνη και ώρα 18.00, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Νωρίτερα, ο κ. Κουτσούμπας σχολιάζοντας τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής προκλητικότητας, δήλωσε ότι «μπροστά στην τούρκικη επιθετικότητα η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κάνουν πως δεν βλέπουν ότι οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, ο κίνδυνος ανάφλεξης γενικότερα, έχουν τη σφραγίδα ακριβώς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή όλων αυτών που υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

Πάντως, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει. «Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι έτοιμη να ζητήσει, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, στην Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Ασφάλειας, για να ενημερωθούν τα κόμματα. Όπως υπογράμμισε, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως, πέρα από την ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι και ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού του ζητήσει και είναι ανοιχτός στο ζήτημα των ενημερώσεων».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ