Πολιτική

19 Ιουνίου 2019 18:40

Σκληρό μήνυμα στον Ερντογάν ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Διάβασέ μου το...

Άνοιξαν “παράθυρο” κυρώσεων στην Τουρκία. Με βέτο προειδοποίησε η Κύπρος. Η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις.

Σκληρό μήνυμα στον Ερντογάν ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
-

Υπό την απειλή του βέτο της Κύπρου, που θα μπλόκαρε όλο το πακέτο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Ε.Ε. ανοίγει “παράθυρο” για κυρώσεις στην Τουρκία.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την στήριξη τους στην Κύπρο, όπως ανέφερε σήμερα αξιωματούχος της Ε.Ε. που ενημέρωσε τον Τύπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρησιμοποιήσουν την ίδια σκληρή γλώσσα με αυτή που συμπεριέλαβε στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφορικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τα συμπεράσματα αυτά και ενδεχομένως με κάποιες αλλαγές που θα εισηγηθεί η Κυπριακή πλευρά, αναμένεται να υιοθετηθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατό να παρουσιαστούν αύριο κιόλας οι “επιλογές” με τα “κατάλληλα μέτρα” κατά της Άγκυρας.

Πάγωμα προ-ενταξιακών κονδυλίων και περιοριστικά μέτρα σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις, δεν αποκλείεται να είναι στη λίστα των μέτρων κατά της Τουρκίας που τις επόμενες ημέρες θα επεξεργαστεί η Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

AP - Ερντογάν - Κυπριακή ΑΟΖ

Αντιδράσεις στην Αθήνα

Η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ήδη σχέδια αποτροπής τέτοιων σεναρίων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε (τον Ερντογάν) να το κάνει. Η πιθανότητα ενός “θερμού” επεισοδίου είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πολλά χρόνια. Κακά τα ψέματα κάθε Πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτή την πιθανότητα

Κριτικός απέναντι στους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κάποιος πρέπει να κρατήσει το τιμόνι της χώρας με στιβαρότητα και με αξιοπιστία, να πάει να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη όχι πουλώντας τσαμπουκά αλλά με υπευθυνότητα και πατριωτισμό», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Για κινήσεις εντυπωσιασμού του Αλέξη Τσίπρα άφησε υπονοούμενα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Εάν ο απερχόμενος Πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα όφειλε να έχει ζητήσει άμεσα να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε πριν το ΚΥΣΕΑ είτε αμέσως μετά», είπε στον ΣΚΑΪ.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι «Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και βεβαίως εκφράσαμε και την αντίθεσή μας στην κυβερνητική πολιτική συνολικά απέναντι στα μεγάλα, στα μείζονα αυτά προβλήματα, που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, γενικότερα την περιοχή μας».

ΑΟΖ - Κύπρος - Τουρκία - Πορθητής - Ευρωπαϊκή Ένωση - ΕΕ

Λύση στη διένεξη μέσω διαλόγου συστήνει το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θέλει να δει την αποκλιμάκωση της κατάστασης, διεμήνυσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν. Μάλιστα, όπως είπε, έθεσε το ζήτημα της σχεδιαζόμενης γεώτρησης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στον Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο, ενώ ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα έχει συνομιλήσει με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να προτρέψει σε αποκλιμάκωση».

«Έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι με την Τουρκία, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν ότι αντιτιθέμεθα στα σχέδιά τους για γεώτρηση. Επίσης συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», δήλωσε ο σερ Άλαν Ντάνκαν.

ΡΩΣΙΑ - ΠΥΡΑΥΛΟΙ S-400

Δεν αποκλείονται κυρώσεις στην Τουρκία και από τις ΗΠΑ

Στον “χορό” των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας μπαίνει και ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Βloomberg, εξετάζεται στις αρχές Ιουλίου, οπότε και αναμένεται το πρώτο κύμα παραλαβής των S-400, να αποκλειστούν τουρκικές αμυντικές εταιρίες από την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ερντογάν και Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο των G20 στην Ιαπωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ