Πολιτική

19 Ιουνίου 2019 19:42

Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να κάνουν την Αμμόχωστο… Λας Βέγκας

Διάβασέ μου το...

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση με μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και την ίδια ώρα το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος ανοίγει θέμα εποικισμού της Αμμοχώστου.

Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να κάνουν την Αμμόχωστο… Λας Βέγκας
-

“Η κλειστή πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι πόλη φάντασμα θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ υποστηρίζοντας ότι "η «ΤΔΒΚ» θα αποκτήσει εμπορική αξία". 

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι παλαιότερα τα Βαρώσια ήταν μια πόλη που προσέλκυε διασημότητες όπως η Μέρλιν Μονρόε και η Σοφία Λόρεν, προσθέτοντας ότι "θα έρθουν και πάλι στα Βαρώσια οι διάσημοι του κόσμου και θα ζωντανέψει". 

Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1 Κύπρου, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, "το νομικό καθεστώς στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων θα οριστεί ξανά", υποστηρίζοντας ότι εκεί υπάρχουν και οθωμανικές περιουσίες οι οποίες ανήκουν στη Διοίκηση Βακουφίων η οποία αποτελεί εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους. "Οι κάτοικοι της κλειστής πόλης των Βαρωσίων θα μπορούν να έρθουν να ζήσουν στην περιοχή", ανέφερε λέγοντας ότι είναι ευτυχισμένος με την απόφαση αυτή. "Αυτός είναι ένας μεγάλος δρόμος. Μπροστά μας έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου. Μετά την πραγματοποίηση του νέου αεροδρομίου στο Ερτζάν (Τύμπου) θα αυξηθούν οι πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη. Αυτό θα σημαίνει μεγάλη αύξηση του τουρισμού", ανέφερε.

Την ώρα που τα τουρκικά γεωτρύπανα στην Κυπριακή ΑΟΖ δυναμιτίζουν την γεωπολιτική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ρίχνει βόμβα νέων προκλήσεων από τα Κατεχόμενα. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ανακοίνωσε έρευνα για να ανοίξει η Αμμόχωστος σε εποίκους.

Τα Βαρώσια δεν επιτρέπεται να κατοικηθούν, παρά μόνο από τους κατοίκους που εκδιώχθηκαν, δηλαδή από τον Κυπριακό Ελληνισμό. Έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο είπε όμως ο Οζερσάϊ, «παίχτης στο παιγνίδι» του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν που ψάχνει αντίβαρα στην απομόνωση της χώρας του λόγων των έκνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Για «ακόμα μία πρόκληση από τις κατοχικές Αρχές», έκανε λόγο μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδόμου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ψευδοκράτους για εποίκηση της πόλης "φάντασμα" της Αμμοχώστου, σημειώνοντας  πως «αυτή η παρέμβαση πρέπει να σχετίζεται με τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στη θάλασσα της Κύπρου».

Ο πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε ρεσιτάλ αμετροέπειας και μίλησε αγοραία για τα εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί κατά των πληρωμάτων στα τουρκικά γεωτρύπανα. «Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες. Αλλά εμείς με τις ένοπλες δυνάμεις μας εκεί παίρνουμε θέση και συνεχίζουμε τις έρευνες. Τις προάλλες τι είπαν; Ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης για το προσωπικό μας εκεί. Κι εμείς τι τους είπαμε; Να μας συμπαθάτε αλλά ‘αν σας περνά, ελάτε να τους συλλάβετε’ τους είπαμε. Δεν θα μπορέσουν να τους συλλάβουν. Δεν φτάνει η δύναμή τους γι’ αυτό. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι. Δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία», είπε ο Ερντογάν. 

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αποχωρούν η μία μετά την άλλη οι εξειδικευμένες ξένες εταιρείες οι οποίες παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία στο τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ. Επικαλούνται παράνομη δραστηριότητα που δεν προβλέπεται στα συμβόλαια με την τουρκική κυβέρνηση. 

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Επιτροπής Γενικών Υποθέσεων. «Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN μίλησε σκληρά κατά των τουρκικών γεωπολιτικών προκλήσεων. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ