Πολιτική

20 Ιουνίου 2019 14:27 Τελευταία ενημέρωση : 20 Ιουνίου 2019 21:16

Σύνοδος Κορυφής: στο “στόχαστρο” ο Ερντογάν για τις τουρκικές προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, επιδιώκουν Αθήνα και Λευκωσία. Στο πλευρό της Κύπρου ο Τουσκ. Και δεύτερο γεωτρύπανο στέλνει στην περιοχή η Άγκυρα.

Σύνοδος Κορυφής: στο “στόχαστρο” ο Ερντογάν για τις τουρκικές προκλήσεις
-

Ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα επιχειρούν να συγκροτήσουν Αθήνα και Λευκωσία.

Στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, Τσίπρας και Αναστασιάδης θα επιμείνουν στην άμεση υιοθέτηση μέτρων κατά της Άγκυρας, που εξακολουθεί να ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Πέμπτης, απέπλευσε μετά «βαΐων και κλάδων» το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», για το ταξίδι του στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το Ψευδοκράτος στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας που παραβρέθηκε στη σχετική τελετή, δήλωσε ότι «το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους, καθώς το έργο του θα ολοκληρωθεί μέσα σε 3 μήνες». Κάλεσε δε όσους συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, να μην έχουν αυταπάτες, λέγοντας ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα από τις τουρκικές γεωτρήσεις.

Γιαβούζ

Σήμερα η Τουρκία έχει προγραμματίσει ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή  Ρόδου και στο Καστελόριζο.

Η «μάχη» του Συμβουλίου Κορυφής

Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας  ρίχνονται στην διπλωματική "μάχη" της Συνόδου Κορυφής επιζητώντας να περάσει και στα Συμπεράσματα των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εξουσιοδότηση προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ώστε να εισηγηθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε απο την ΕΕ να στείλει στην Τουρκία το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα έχει και κυρώσεις και προανήγγειλε συνάντηση  με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τιςε ενέργειές τους

Επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα ζήτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο.

Τη συμβολή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δήλωσε πως θα ζητήσειη η Φώφη Γεννηματά προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, εναντίον της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξουν μέτρα ώστε να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Διπλωματικός "πυρετός"

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ανάμεσα στον Ντόναλντ Τουσκ και τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον ευρωπαίο αξιωματούχο για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις τουρκικές προκλήσεις.

Μέσω Twitter ο Τουσκ τόνισε ότι, «περιμένω η Σύνοδος Κορυφής να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την ετοιμότητά να αντιδράσει κατάλληλα».

Τουσκ - Αναστασιάδης

«Για πρώτη φορά η τουρκική προκλητικότητα αντιμετωπίζεται με έργα», δήλωσε στο euronews ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε την Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο και η υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, αποτελεί πάγια πολιτική της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

«Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις», υπογράμμισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση». Δεν περιμένω να παρουσιαστούν τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.

Σε εποικοδομητικό κλίμα οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ

Κι ενώ στις Βρυξέλλες συζητείται η τουρκική προκλητικότητα στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο 2ος γύρος των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στις δραστηριότητες στο πλαίσιο ΜΟΕ σε τεχνικό επίπεδο, για την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Οι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας έγιναν δεκτοί, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης, από τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κ. Hulusi Akar.

ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ - ΓΕΕΘΑ - ΑΓΚΥΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ