Πολιτική

24 Ιουνίου 2019 17:52

Πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ έχει βάλει το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο

Διάβασέ μου το...

Αψηφώντας τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ΕΕ για μέτρα εναντίον της, η Άγκυρα τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί των προκλήσεων.

Πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ έχει βάλει το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο
-

Της Στεφανίας Μουρελάτου

H “επίδειξη” του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου από τα στενά των Δαρδανελίων, στο κεντρικό Αιγαίο, την Ικαρία και ανοιχτά της Ρόδου, ολοκληρώθηκε και το “Γιαβούζ” έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας.

Τελικός προορισμός του θα είναι η κατεχόμενη Καρπασία, διαμηνύει η Άγκυρα, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για μέτρα, που θα πάρουν όμως χρόνο μέχρι να εφαρμοστούν.

Μήνυμα αποφασιστικότητας στέλνει η Ελλάδα, καλώντας την Τουρκία να μην διανοηθεί να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. «Καλό είναι ούτε καν να τον σκεφτούν αυτόν τον σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο», τόνισε εμφατικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ3.

AP - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΓΙΑΒΟΥΖ

«Έχουμε στείλει τα αναγκαία μηνύματα ούτως ώστε να μην διανοηθεί κάτι παρόμοιο η άλλη πλευρά», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Λευκωσία και Αθήνα κέρδισαν μια σημαντική διπλωματική μάχη», επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά η ΕΕ «από τα λόγια περνά στις πράξεις», μήνυμα το οποίο «έχει ήδη εισπραχθεί από την Τουρκία». Αυτό, όπως εξήγησε, «δεν συνεπάγεται, βέβαια, άμεση διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Σημαίνει όμως ότι όσο επιμένει σε αυτές η Άγκυρα χάνει διπλωματικό κεφάλαιο, απομονώνεται ακόμη περισσότερο και όσο εντείνεται η απομόνωση της τίθεται σε κίνδυνο η πολύ ευπαθής σήμερα οικονομία της».

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε πως «πάντα μια αλλαγή Κυβέρνησης είναι μια ευκαιρία επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά αυτό προϋποθέτει κινήσεις καλής θέλησης από την Τουρκία».

Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η Κύπρος έχει ήδη προσδιορίσει τους στόχους των επόμενων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της. Από τις εταιρείες Total-Eni στα τεμάχια 6 και 7, αλλά και επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα “Γλαύκος” από την ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα δεν δίνει σημασία ούτε και στα σενάρια επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, για τους ρωσικούς πυραύλους S-400. «Δεν έχουμε την πρόθεση να ακυρώσουμε την αγορά των S-400, γιατί τους χρειαζόμαστε κατεπειγόντως. Γιατί αν η Τουρκία δεχθεί επίθεση, δεν θα περιμένουμε από το ΝΑΤΟ ή κάποια άλλη χώρα να υπερασπιστεί την Τουρκία», διεμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ