Πολιτική

24 Ιουνίου 2019 23:40

Βενιζέλος στον ΑΝΤ1: πολύ σημαντική η πολιτική σταθερότητα την επομένη των εκλογών

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την υπόθεση Novartis και τον εκλογικό νόμο.

Βενιζέλος στον ΑΝΤ1: πολύ σημαντική η πολιτική σταθερότητα την επομένη των εκλογών
-

Την ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην παρέμβαση που έκανε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Εκλογές 2019” με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως χρειάζεται εθνικός αναστοχασμός, με υπευθυνότητα και και πατριωτισμό.

Χαρακτήρισε αναμενόμενη την συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία - όπως είπε – προετοιμάζει αυτό που θέλει να κάνει, περιμένοντας ακόμη και δεκαετίες προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες.

Το δίδαγμα της πρόσφατης έντασης, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι ότι «η καλύτερη διαχείριση κρίσης είναι να αποφύγεις την κρίση».

Ανέφερε χαρακτηριστικά τρεις παραμέτρους: Χρόνος, Ευρώπη, Διεθνές Δίκαιο. Όσον αφορά στην πρώτη, διερωτήθηκε εάν επαληθεύεται η μέχρι σήμερα στάση της αναμονής. Για τη δεύτερη, υποστήριξε ότι δεν μπορεί πλέον η Ελλάδα να στηρίζει τη στρατηγική της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, μιας και - κατά την εκτίμησή του - αυτή έχει χαθεί. Όσον αφορά στην τρίτη παράμετρο, έθεσε ως προτεραιότητα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ερωτηθείς για την Βουλή που θα προκύψει μετά την εκλογική αναμέτρηση της 7 ης Ιουλίου και τον εκλογικό νόμο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως είναι πολύ σημαντική για τον τόπο η πολιτική σταθερότητα, καθώς επηρεάζει την οικονομία, τις επενδύσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα, τη λειτουργία των Θεσμών και την καθημερινότητα όλων. Ειδικότερα για τον εκλογικό νόμο, είπε πως είναι προφανές πως η επόμενη Βουλή θα καταργήσει την απλή αναλογική, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα εκλογικό σύστημα, που δεν θα οδηγεί στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό», σημείωσε.

Για την υπόθεση Novartis, υπογράμμισε πως είναι πρωτοφανή όσα εκτυλίχθηκαν. «Η Δικαιοσύνη είναι το κύριο θύμα των προηγούμενων 4,5 ετών και αυτό το βλέπουμε στην υπόθεση Novartis», ανέφερε. Ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε πως «η επόμενη Βουλή πρέπει να αποκαταστήσει το κύρος και την ευταξία των Θεσμών του Κράτους».

Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέφυγε να αναφερθεί στο Κίνημα Αλλαγής, και αρκέστηκε σε μία φράση που χρησιμοποίησε προ ημερών: «ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνο, αλλά και τόσο συλλογικός».