Πολιτική

25 Ιουνίου 2019 10:34

Μητσοτάκης: αυτοδυναμία στη ΝΔ για να μη μπούμε σε περιπέτειες

Text to Speech

Τι αποκάλυψε ο Πρόεδρος της ΝΔ για την Κυβέρνηση που οραματίζεται μετά τις εκλογές, ενώ δήλωσε ότι ο Τσίπρας είναι αυτός που δεν ήθελε το debate.

Μητσοτάκης: αυτοδυναμία στη ΝΔ για να μη μπούμε σε περιπέτειες

«Εμείς προσήλθαμε με διάθεση να βρούμε λύση και να γίνει το debate μεταξύ όλων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε, «Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι κρίμα ότι δεν έγινε το debate, το οποίο θα ήταν σημαντικό, αλλά δεν θα ήταν καθοριστικό για την εκλογική αναμέτρηση».

Με αφορμή την ανάδειξη του Γιάννη Αντετοκούμπο σε MVP του NBA, ο πρόεδρος της ΝΔ έπλεξε το εγκώμιο του εκπληκτικού Έλληνα καλαθοσφαιριστή και είπε ότι κρατά από την ομιλία του τη συμβουλή που του έδωσε ο πατέρας του. «Να προσπαθεί για το καλύτερο χωρίς να γίνεται αλαζόνας. Ισχύει για όλους και είναι πολύτιμη συμβουλή. Είχε και στη φόδρα του σακακιού του τον Παρθενώνα. Μας έφτιαξε τη μέρα πρωί-πρωί», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο «Θέμα 104,6».

Για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα και σημείωσε, «Δεν θα συμφωνούσαμε ούτως ή αλλιώς. Ας πάει να κάνει ό,τι νομίζει».

Παράλληλα, επέκρινε τις επιθέσεις του κ. Τσίπρα στον Μ. Βέμπερ, λέγοντας ότι «σπεύδει να χαρακτηρίζει ανθέλληνα τον κ. Βέμπερ, ο οποίος ήταν ο μόνος που τάχθηκε υπέρ της Κύπρου στο θέμα της κατάφορης παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία».

Σχετικά με το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είπε ότι δεν τον αιφνιδίασε, καθώς στις επισκέψεις του στην περιφέρεια έβλεπε κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολίτες που του έλεγαν ότι ενώ δεν έχουν ψηφίσει άλλοτε ΝΔ θα τον εμπιστευτούν προσωπικά.

«Μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγάλη, καθαρή νίκη, ισχυρή εντολή για να αλλάξουμε τα πράγματα», συνέχισε και τόνισε για την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου πως «ο πιο ακριβής ποδοσφαιρικός όρος είναι ότι το ματς ξεκινάει από την αρχή».

Μητσοτάκης - Νέα Δημοκρατία - κυβερνητικό πρόγραμμα ΝΔ

«Η κάλπη είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει από την αρχή», επισήμανε ξεκαθαρίζοντας ότι το αποτέλεσμα και η ισχυρή νίκη που διεκδικεί δεν είναι δεδομένα. Όπως είπε, θα ήθελε όσο το δυνατόν λιγότερη αποχή, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθεί στις επισκέψεις του σε όλη τη χώρα να εισπράττει «το ίδιο ισχυρό αίτημα να μπει τέλος σε αυτήν την κυβέρνηση».

Για την υπόθεση της κ. Μοροπούλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες και υποστήριξε, «Η ίδια πήρε την απόφαση να διευκολύνει τη ΝΔ. Δεν ήταν μία περίπτωση παρεμφερής ή όμοια με την περίπτωση της κ. Λοΐζου. Αλλά αυτή η υπόθεση έχει κλείσει».

«Η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει. Στη ΝΔ, όπως την οραματίζομαι και προσπαθώ να τη διαμορφώσω, δεν χωρούν συμπεριφορές προσβλητικές. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Την εμπιστοσύνη των πιο καχύποπτων πολιτών. Επιμένω πολύ στα ζητήματα συμπεριφοράς και στον αξιακό κώδικα της πολιτικής», είπε για όσους προβάρουν υπουργικά κοστούμια και προειδοποίησε: «Δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι, υπουργικά κοστούμια έτοιμα. Όλοι κρίνονται. Το πώς πολιτεύεται κάποιος για να διεκδικήσει τον σταυρό είναι σημαντικό κριτήριο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι θα κάνει «την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση», ότι ενδέχεται να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους χωρίς να υπάρχει καμία κοινοβουλευτική συμφωνία και ότι το κυβερνητικό σχήμα θα συμπεριλαμβάνει και τεχνοκράτες σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια.

«Δεν θα αποκαλύψω κανέναν υπουργό. Στο μυαλό μου είναι πολύ ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης», πρόσθεσε, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη θέση ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο αίμα. «Ούτε την ήττα ξέχασαν ούτε έμαθαν», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Είναι πρωτοφανής, αποκρουστική ως φράση. Δείχνει πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βοή των επερχόμενων γεγονότων».

Μητσοτάκης

Για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ σημείωσε ότι είναι αυστηρά κοστολογημένο και ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα ισχύσουν από 1.1.2020 καθώς «για το 2019 δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω ελαφρύνσεις».

Ερωτηθείς εάν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αν πάρει ισχυρή εντολή θα πάει στην Ευρώπη να διαπραγματευτεί, ενώ υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό να μη μπουν στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου.

«Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, σας λέω ότι μιλάμε πολύ συστηματικά στο εξωτερικό και στις αγορές για το σχέδιό μας και υπάρχει θετική ανταπόκριση στον πυρήνα της θέσης μας ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη βοηθά μειώνοντας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα», συνέχισε χαρακτηρίζοντας έγκλημα το υπερπλέονασμα και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης «για να μοιράσουμε επιδόματα στο τέλος της χρονιάς».

Για την επέκταση των 120 δόσεων και στις επιχειρήσεις τάχθηκε υπέρ και επέκρινε την κυβέρνηση που τώρα φέρνει σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου όταν ψήφισε τον σχετικό νόμο πριν από έναν μήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, ότι θα αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου και πως σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου υπάρχει σύστημα τριών πυλώνων με περισσότερα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ