Πολιτική

26 Ιουνίου 2019 16:40

Τα ελληνοτουρκικά στο τραπέζι του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Διάβασέ μου το...

Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης, που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας.

Τα ελληνοτουρκικά στο τραπέζι του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
-

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 15:30 οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου. Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει επίσης τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων - εκτός του ΚΚΕ που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται - και για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει “στοχευμένα μέτρα” σε βάρος της Τουρκίας.

Για “θεατρική” συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής και επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση «πιάστηκε στον ύπνο» αναφορικά με την παράνομη δράση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «φτωχή ενημέρωση» καθώς, όπως σημείωσε, τα κόμματα δεν έμαθαν τίποτα περισσότερο από όσα είχαν γίνει γνωστά μέσω του Τύπου.

Η ΝΔ επικέντρωσε στο αν και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πραγματική βούληση να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε η απάντηση από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ειλικρινή βούληση για κάτι τέτοιο.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πέτρος Ευθυμίου, εκ μέρους του Ποταμιού ο Νίκος Νυφούδης και ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Ελευθέριος Καραγιάννης και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κόμματος, Ελένη Μαρτσούκου και ο Γιώργος Κουτουλάκης.

Παρόντες ήταν ακόμη: Από το υπουργείο Εξωτερικών, η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιάννης Μπράχος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού, Γιώργος Μπακατσιάνος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

Κουμουτσάκος: η ουσία ήταν φτωχή

«Ήταν η τελευταία πριν από την εκλογική αναμέτρηση, συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. Αντιλαμβάνομαι ότι είχε μια περισσότερο σημειολογική αξία παρά ουσιαστική. Σημειολογική υπό την έννοια ότι ένα όργανο στο οποίο συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συγκαλείται για να συζητήσει ζητήματα που δημιουργεί η προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ως προς τη σημειολογία του είχε μια ουσία, ως προς την ουσία του ήταν πάρα πολύ φτωχό. Ουδείς δεν φεύγει σοφότερος. Ο μέσος αναγνώστης του καθημερινού Τύπου γνωρίζει τα θέματα για τα οποία “ενημερώθηκαν” οι πολιτικές δυνάμεις» σημείωσε.

Στη συνέχεια ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε στα ζητήματα που έθεσε κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. «Από πλευράς ΝΔ, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα για θέματα που κρίνουμε ότι θα πρέπει ενόψει της επόμενης φάσης της διακυβέρνησης της χώρας, να είναι γνωστά, δηλαδή να έχουμε σαφείς απαντήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών». Ενδεικτικά ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε σε μια από τις ερωτήσεις για τις οποίες ζήτησε απάντηση: «αν βάσει των πληροφοριών και των εκτιμήσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, πράγματι η ΕΕ είναι διατεθειμένη και θα το κάνει, αν χρειαστεί, να αποφασίσει την εφαρμογή μέτρων. Αν δηλαδή η εσωτερική ισορροπία δυνάμεων, αλλά και η πολιτική βούληση μεταξύ των εταίρων είναι τέτοια που αν χρειαστεί να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά την απάντηση που πήρε, είπε πως «η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργού, είναι ότι υπάρχει βούληση αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο να ληφθεί απόφαση εφαρμογής μέτρων, αντίμετρων ή κυρώσεων στην Τουρκία» και συμπλήρωσε: «Δεν προσδιορίσαμε τη φύση τους, απλώς συμφωνήσαμε ότι είναι ευρέως φάσματος μέτρα».

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: «Εκτιμούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα περάσει το κατώφλι της λογικής. Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως αρνητικό, πρωτίστως για την ίδια.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Λοβέρδος: η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο

«Ανευθυνότητα» και «εξυπηρέτηση μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας», καταλογίζει στην Κυβέρνηση, μετά το τέλος του ΕΣΕΠ, στο οποίο συμμετείχε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η Κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει. Σήμερα, ο Υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η Κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Δηλαδή, επί επτά μήνες τί έκανε;», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Λοβέρδος.

Επίσης, διερωτάται: «Και αφού ούτε τα ενδεχόμενα μέτρα δεν μελέτησε ακόμη και έτσι δεν μπορεί να μας τα πει, πέραν των ήδη γνωστών, για ποιο λόγο συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τί συνέβη με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προ ολίγων ημερών; Και ακόμη, για ποιόν λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων, που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις».

Η ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου καταλήγει: «Η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο. Επιτέλους, φτάνει πια η προσπάθεια εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ