Πολιτική

03 Ιουλίου 2019 15:33

Τι ζήτησε ο Τσίπρας για τους νέους αξιωματούχους σε ΕΕ - ΕΚΤ

Διάβασέ μου το...

Οι επικοινωνίες που είχε ο Πρωθυπουργός και οι όροι που έθεσε ώστε να δώσει την δική του έγκριση για την ηγετική ομάδα της Κομισιόν.

Τι ζήτησε ο Τσίπρας για τους νέους αξιωματούχους σε ΕΕ - ΕΚΤ

«Πριν ληφθεί η απόφαση για τη νέα ηγεσία της ΕΕ, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες, καθώς και με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνεται, «οι σοσιαλιστές ηγέτες μετέφεραν στον Πρωθυπυοργό την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν και συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο.  Κατέληξαν εντέλει στην αποδοχή ενός συμβιβασμού,  αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο, στο βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης (Weber για Πρόεδρος της Επιτροπής, Weidmann της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας)».

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των σοσιαλιστών και της Καγκελαρίου Μέρκελ σε συγκεκριμένους όρους, προκειμένου να συμφωνήσει και να μη σπάσει η ομοφωνία των 28:

1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), στην Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία.

2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές».

«Ο Πρωθυπουργός έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις τόσο από τους ηγέτες του κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών όσο και από την Γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία», όπως επισημαίνεται.

Σημειώνεται ότι των επικοινωνιών αυτών είχε προηγηθεί επαφή με τον Πρόεδρο της Κύπρου, όπου υπήρξε «συναντίληψη ότι η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ