Πολιτική

08 Ιουλίου 2019 00:20 Τελευταία ενημέρωση : 08 Ιουλίου 2019 07:22

Αυτοδυναμία της ΝΔ με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν οι κάλπες

Διάβασέ μου το...

Η ακτινογραφία της λαϊκής ετυμηγορίας. Πρωθυπουργός με “καθαρή εντολή” ο Κ. Μητσοτάκης. Εδραιώνεται ως δεύτερος πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο νέοι στην Βουλή και η “μεγάλη έξοδος”. Η μάχη του σταυρού σε όλη την Ελλάδα.

Αυτοδυναμία της ΝΔ με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν οι κάλπες
-

Την καθαρή και ισχυρή εντολή που ζητούσε από τους πολίτες έλαβε από τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το μεσημέρι της Δευτέρας ορκίζεται Πρωθυπουργός της χώρας, έχοντας εξασφαλίσει για πρώτη φορά μετά από το 2009 αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

Η ΝΔ εκλέγει 158 βουλευτές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική του νίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενότητας, δηλώνοντας Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και τόνισε ότι υπάρχει δύσκολο έργο μπροστά για το καλό της χώρας. 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές στους γονείς του, καθώς και στην σύζυγο και τα παιδιά τους, με τα οποία είχαν πολλές τρυφερές στιγμές στα γραφεία της ΝΔ, τις οποίες αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, ενώ νωρίτερα είχε ανεβάσει στα social media μια φωτογραφία με το δώρο που δέχτηκε από την μικρή του κόρη για την ονομαστική του εορτή.

Τα σενάρια για το ποιοί θα ειναι οι υπουργοί στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνουν και παίρνουν, καθώς θα εξαρτηθεί και από το ποιοι θα μπουν στην Βουλή, αφού μαίνεται η "μάχη του σταυρού" σχεδόν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Μάλιστα, λόγω της επικράτησης της ΝΔ σε πολλές περιφέρειες, μένουν εκτός Κοινοβουλίου "πρωτοκλασάτα" στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές 2019

Στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται Πρωθυπουργός και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΝΔ, κάνοντας λόγο για καθαρή νίκη της ΝΔ. 

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά συνιστά στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το κόμμα έχει πλέον εδραιωθεί ως δεύτερος πόλος στο πολιτικό σύστημα και μάλιστα την Κυριακή έλαβε εντολή μετασχηματισμού του σε μια μεγάλη και ανοιχτή προοδευτική παράταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό πέριξ του 31,5% και εκλέγει 86 βουλευτές, ενώ το Κίνημα Αλλαγής καταλαμβάνει 22 έδρες στην νέα Βουλή.  

Η Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις της εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έκανε και ο ΓΓ του ΚΚΕ, το οποίο εκλέγει 15 βουλευτές στην Νέα Βουλή, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να βάλλει κατά της Κουμουνδούρου. 

Τρεις είναι οι «εκπλήξεις» των εκλογών, καθώς η Χρυσή Αυγή μένει εκτός Βουλής, αφού συγκεντρώνει οριακά χαμηλότερο ποσοστό του ελάχιστου απαιτούμενου για είσοδο στην Βουλή που είναι το 3%. 

Εκλογές 2019

Οι άλλες δύο «εκπλήξεις» αφορούν δύο νεοεισερχόμενα κόμματα στην Βουλή. Η Ελληνική Λύση εκλέγει 10 βουλευτές, με τον Κυριάκο Βελόπουλο μιλώντας στον ΑΝΤ1 να αναφέρει ότι «μπαίνουν στην Βουλή για να προστατεύσουν τους Έλληνες από όσα δεν τους προστατεύουν τα άλλα κόμματα»ενώ ήταν επιφυλακτικός σε ότι αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και το έργο που τελικά θα παραχθεί.

Το έκτο κόμμα που θα μετέχει στην νέα Βουλή είναι το Μέρα25 του Γιάννη Βαρουφάκη, το οποίο θα έχει 9 βουλευτές. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε κάθε συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ο λαός τιμωρεί τα κόμματα που στηρίζουν μνημόνια».

Ωστόσο, η εκλογική διαδικασία στιγματίστηκε από ένα περιστατικό που σημειώθηκε στα Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, αναρχικοί εισέβαλαν σε εκλογικό τμήμα και άρπαξαν μία κάλπη. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν πριν τους σταματήσουν αστυνομικοί και έκαψαν την κάλπη στην πλατεία Εξαρχείων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 14 Ιουλίου.

Ο πρώτος ηγέτης ξένου κράτους που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον συνεχάρη για την νίκη του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία ενόψει της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας. Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το οποίο μάλιστα είναι γραμμένο στα ελληνικά.

Εκλογές 2019

Συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Μητσοτάκη για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ μέσω social media συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΝΔ και ο Πιερ  Μοσκοβισί. 

Με εκτενείς αναφορές από την Αθήνα, τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα του κόσμου, μετέδωσαν την αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία και την νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές. 

Η δύναμη των κομμάτων με καταμετρημένο το 99,83% των ψήφων:

ΝΔ - 39,85%
ΣΥΡΙΖΑ - 31,53%
ΚΙΝΑΛ - 8,10%
ΚΚΕ - 5,30%
Ελληνική Λύση - 3,70%
Μέρα 25 - 3,44%
ΧΑ - 2,93%

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ