Πολιτική

12 Ιουλίου 2019 11:43 Τελευταία ενημέρωση : 12 Ιουλίου 2019 21:20

Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας

Διάβασέ μου το...

Η Ελλάδα ταυτίζεται πλέον με την κοινή θέση της ΕΕ. Το "ευχαριστώ" του Γκουαϊδό, οι έπανοι του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας
-

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι σύμφωνα και με την κοινή θέση της ΕΕ, αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, «προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές. Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».

«Εξ ονόματος όλων των Βενεζουελάνων, ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση που αναγνωρίζουν τον στόχο μας: μια ελεύθερη Βενεζουέλα. Η Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας, θα είναι αναμφίβολα ένας ισχυρός ευρωπαίος σύμμαχος στον αγώνα μας», έγραψε στο Twitter o Γκουαϊδό, ευχαριστώντας και διαδικτυακά την μεταστροφή της τακτικής της χώρας μας απέναντι του.

Γκουαιδό - tweet - Μητσοτάκης

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, συγχαίρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναγνώριση του Γκουαϊδό, συμπληρώνοντας ότι "θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον λαό της Βενεζουέλας, στην μάχη του για Ελευθερία". 

Pence - Tweet - Γκουαιδό - Μητσοτάκης - Βενεζουέλα

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση του Πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την  επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες.

Επιπλέον, φανερώνεται άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ, υπέρ  της αναγνώρισης του Juan Guaido ως μεταβατικού Πρόεδρου».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ, που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ