Πολιτική

17 Ιουλίου 2019 10:53 Τελευταία ενημέρωση : 17 Ιουλίου 2019 21:12

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Οι δηλώσεις των βουλευτών που έφτασαν στο Κοινοβούλιο μαζί με συγγενείς τους, η τελετή και τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής (εικόνες)
-

«Καλή δύναμη» ευχήθηκε στους 300 βουλευτές της 18ης Συνόδου της Βουλής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης (με την εξαίρεση της Φωτεινής Πιπιλής και του Γιώργου Παπανδρέου), ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά ο πολιτικός όρκος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ 25 (εξαίρεση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Θάνος Μωραΐτης και Τρύφων Αλεξίαδης).

Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.

Από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.

Ορκωμοσία - Βουλή - Μητσοτάκης

Από το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι βουλευτές συνοδευόμενοι από τους συγγενείς τους, ενώ τα θεωρεία ήταν κατάμεστα όπως και τα έδρανα των αξιωματούχων με την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, να κάθεται στο πρώτο έδρανο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος, λίγο μετά τις 10.30 ευχήθηκε σε όλους "καλή δύναμη".  Στις 10.45 έφτασαν στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μαζί με μέλη της Ιεράς Συνόδου.

«Καλή θητεία στους συναδέλφους, καλή δύναμη και σκληρή δουλειά» σημείωσε κατά την άφιξή του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Καλή χρονιά στους νέους συναδέλφους» ευχήθηκε ο "αρχαιότερος" Γιάννης Τραγάκης.

Από τις πρώτες που έφτασαν στο Κοινοβούλιο ήταν η Νόνη Δούνια η οποία εξομολογήθηκε ότι είναι πολύ αγχωτικά τα νέα της καθήκοντα. «Θέλω να είμαι αντάξια των ανθρώπων που με πίστεψαν. Ήρθα με τον σύζυγό μου που είναι συγκινημένος» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ.

Λίγο αργότερα έφτασε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του ΜεΡΑ25 να κάνει λόγο για «πολύ μικρη ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία. Αμέσως μετά θα αρχίσει ένας νεός σκληρός αγώνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια τετραπλή πτώχευση. Εδώ δεν ήρθαμε για να πάρουμε θέσεις αλλά για να παλέψουμε για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».

Ορκωμοσία - Βουλή - Βουλευτές - συγγενείς

«Θα αντισταθούμε στις προσπάθειες νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία και θα επανέλθουμε». Αυτό ήταν το σύντομο σχόλιο που έκανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης προσερχόμενος στη Βουλή.

Με το μόλις επτά μηνών παιδί του έφτασε ο Σίμος Κεδίκογλου ενώ τα φλας των φωτογράφων συγκέντρωσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, η οποία διανύει τον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης της.

Ορκωμοσία - Βουλή - Βουλευτές - συγγενείς

Ολομέλεια - Βουλή - Ορκωμοσία

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Αμανατίδης έκαναν λόγο για δημιουργική αξιωματική αντιπολίτευση ενώ ο Βασίλης Βασιλικός που εξελέγη με το Επικρατείας κάλεσε την Ευρώπη  «να επανέλθει από εκεί από όπου ξεκίνησε».

«Δουλειά, όχι λόγια, πράξεις» ζήτησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλοςκαι ευχήθηκε «καλή επιτυχία στον κ. Τασούλα», ο οποίος - όπως είπε - ως πρόεδρος της Βουλής είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων.

Εν τω μεταξύ, κάποιοι από τους βουλευτές προτίμησαν ένα πιο εναλλακτικό μεταφορικό, και έφτασαν με μηχανή. Οι Δόμνα Μιχαηλίδου και Ραλλία Χρηστίδου κινήθηκαν… σε δίτροχα, ενώ ο Κρίτων Αρσένης, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, κινήθηκε σε πιο casual εμφάνιση, χωρίς σακάκι.

Ορκωμοσία - Βουλή - Βουλευτές - συγγενείς

Το νέο προεδρείο

Μετά την ορκωμοσία, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, κάλεσε τους βουλευτές να εκλέξουν αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου τον νέο πρόεδρο του Σώματος.  Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

Τις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων αναμένεται να καταλάβουν κατά σειρά οι βουλευτές της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας. Στην θέση του τέταρτου αντιπροέδρου αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας. Απο πλευράς Κινήματος Αλλαγής για την θέση αντιπροέδρου θα προταθεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Μετά την εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου μπαίνουμε στο κύριο μενού, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Θα ξεκινήσουν το Σάββατο 20 Ιουλίου στις έξι το απόγευμα με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διαδικασία θα είναι τριήμερη. Θα κλείσει την Δευτέρα το βράδυ με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Εξι κόμματα στην Βουλή

Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.

Στους τριακόσιους της Βουλής 62 είναι γυναίκες και 238 άντρες. Το ποσοστό των γυναικών που εκλέχθηκαν παρά την αύξηση της ποσόστωσης στο 40% των ψηφοδελτίων που κατάρτισαν τα κόμματα, είναι ελαφρά αυξημένο στο 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, όπου το ποσοστό των γυναικών ήταν 18,3%, δηλαδή επτά γυναίκες λιγότερες. 

Βουλή - Ορκωμοσία

(Τα έδρανα που θα καταλάβουν τα κόμματα στην Βουλή)

Η είσοδος στη Βουλή των δύο νέων κομμάτων που συνολικά έχουν 19 βουλευτές μειώνει στην πράξη το ποσοστό της ανανέωσης, δηλαδή των νέων προσώπων που οι πολίτες επέλεξαν να σταυρώσουν από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Περίπου 80 βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είτε εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή είτε επανεξελέγησαν. Οι καθηγητές Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χρήστος Ταραντίλης και Αγγελος Συρίγος θα βρεθούν για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα. Η δικηγόρος Ζωή Ράπτη, η οποία είχε και στο παρελθόν θέσει υποψηφιότητα, εξελέγη σε αυτές τις εκλογές, ενώ και έτερος δικηγόρος (και δημοσιογράφος), ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, θα καθίσει στα έδρανα της Βουλής στην πλευρά της Ν.Δ., όπως και οι πέντε νέοι βουλευτές που κέρδισαν τις αντίστοιχες μονοεδρικές για το κόμμα. Στα Γρεβενά, ο Ανδρέας Πάτσης, στην Κεφαλονιά ο Παναγής Καπάτος, στη Ζάκυνθο ο Διονύσης Ακτύπης, στη Σάμο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, στη Φωκίδα ο Ιωάννης Μπουγάς. Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες. Ο Χάρης Θεοχάρης και ο Ιάσων Φωτήλας είχαν εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με το Ποτάμι και τώρα εξελέγησαν εκ νέου με τη Νέα Δημοκρατία. Νέος στη Βουλή αν και για περισσότερο από δύο χρόνια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όπως και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος εκλέχθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε διατελέσει υφυπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι στην προηγούμενη Βουλή, συνολικά 86 βουλευτές σε σχέση με τους 145 τον Σεπτέμβριο του 2015, ωστόσο και σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται νέα –ως προς την κοινοβουλευτική τους παρουσία– πρόσωπα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής – από το 2015 διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και στη συνέχεια κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε επίσης για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εισήλθε στη Βουλή για πρώτη φορά. Στον ίδιο τομέα εκλέχθηκε βουλευτής και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου. Πρώτη φορά βουλευτής και ο Αλέξης Χαρίτσης στη Μεσσηνία. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θάνος Μωραΐτης.

Συγγενείς και φίλοι βουλευτών βρέθηκαν μαζί τους στην Βουλή για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία.

Gallery

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ