Πολιτική

17 Ιουλίου 2019 19:21 Τελευταία ενημέρωση : 18 Ιουλίου 2019 00:15

Δένδιας σε Πομπέο: θέλουμε σταθερή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Σημαντική συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Νέα Υόρκη...

Δένδιας σε Πομπέο: θέλουμε σταθερή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα (βίντεο)
-

 

Συνάντηση γνωριμίας είχαν στη Νέα Υόρκη Νίκος Δένδιας και Μαίκ Πομπέο , μια συνάντηση που ζήτησε η αμερικανική πλευρά  η οποία πραγματοποιήθηκε, όμως ,σε μια κρίσιμη συγκυρία ,  στην σκιά των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις της  στην κυπριακή ΑΟΖ και εν αναμονή των αμερικάνικων κυρώσεων στην Άγκυρα για την παραλαβή των  ρωσικών πυραύλων S-400 και αυτό έχει διπλή σημασία

 Στην ατζέντα της  συνάντησης κυριάρχησαν τα ελληνοτουρκικά και οι  παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκύρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ενεργειακά.

 Στην  συζήτηση που είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Δενδιας ζήτησε από τον κ. Πομπεο να υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον στην περίπτωση που η Άγκυρα προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο . Επίσης ο κ. Δένδιας  ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογο του η αμερικανική κυβέρνηση να έχει μια σταθερή στάση  στο θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου  

 Ο Μάικ Πομπέο δέχθηκε να συμμετάσχει στον στρατηγικό διάλογο που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον και θα συνεχιστεί στην Αθηνά πιθανότατα το φθινόπωρο  σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.  Επομένως αναμένεται  μέχρι το τέλος του χρόνου επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού  στην Αθηνά , σημαντική εξέλιξη που στέλνει μηνύματα στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ως επιβεβαίωση της σημασίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την συνάντηση του Μάικ Πομπέο, με τον Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με τη σχετικη ανακοίνωση, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για να ενισχύσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί πάνω σε βασικούς τομείς της διμερούς συνεργασίας, το πλαίσιο των οποίων είχε καθοριστεί στον εναρκτήριο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε την ισχυρή διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σημειώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση ενεργειακών έργων που ενισχύουν την επέκταση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας.

Τέλος, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών και συμφώνησαν να συνεχίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε βασικούς τομείς από τον Στρατηγικό Διάλογο τον Δεκεμβρίου του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ