Πολιτική

21 Ιουλίου 2019 07:52 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιουλίου 2019 15:40

Προγραμματικές Δηλώσεις: η πρώτη “μάχη” των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή

Διάβασέ μου το...

Τι είπαν ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί στην έναρξη της τριήμερης διαδικασίας, πριν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Προγραμματικές Δηλώσεις: η πρώτη “μάχη” των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή
-

«Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης και της οπισθοδρόμησης. Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά με σκληρή δουλειά. Η κυβέρνηση μου και εγώ θα τιμήσουμε στο ακέραιο αυτή την εντολή. Ό,τι είπαμε θα το κάνουμε, μαζί με τους πολίτες. Είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά», είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

«Επιτρέψτε μου να ανακοινώσω την πρώτη “ασυνέπεια” της Κυβέρνησής μας», συνέχισε. «Εξαγγελίες που αφορούσαν το 2020 ξεκινούν από τώρα: μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2019. Και βελτιώνουμε τις 120 δόσεις αμέσως».

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μείωση φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις. Όσον αφορά στον φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, πέφτει από το 22% στο 9%. Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος. Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Η Κυβέρνηση θα διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

ΒΟΥΛΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές.

«Δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιη στην απλή αναλογική», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας αλλαγή του εκλογικού νόμου και τόνισε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές .

Εξήγγειλε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αποτραπούν αποφυλακίσεις εγκληματιών και τρομοκρατών και ανακοίνωσε την δημιουργία Φυλακών “τύπου Γ”.

ΒΟΥΛΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Πυξίδα για τις σχέσεις με την Τουρκία παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς όπως αυτούς που ακούσαμε σήμερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάλεσε τον Πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κάνουν βήματα μπροστά για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε νέα εμβληματικά έργα, με κυριότερο την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός πάρκου με χώρους άθλησης και πολιτισμού.

Στην Υγεία, μίλησε για 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία, κυρίως νοσηλευτών και για άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Για την Παιδεία, προανήγγειλε την άμεση πρόσλεψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και για «κατάργηση του ασύλου ανομίας και παραβατικότητας».

ΒΟΥΛΗ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Η νέα Βουλή έχει δυο σημαντικές αλλαγές», είπε εισαγωγικά στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Είναι η πρώτη Βουλή μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, που συγκροτείται με τη χώρα να έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και να βρίσκεται εκτός μνημονίων. Και η δεύτερη σημαντική αλλαγή, είναι και πρώτη Βουλή επίσης χωρίς την προσβλητική για τη δημοκρατία παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που επίσης αποτελεί μια νίκη, νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε το μοντέλο αντιπολίτευσης που επιλέξατε εσείς», τόνισε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. «Δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας κύριε Μητσοτάκη, όπως κάνετε εσείς από τις αρχές του 2016», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας. Αντιθέτως όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τη στηρίζουμε στο εξωτερικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την νέα Κυβέρνηση για «αναστήλωση του “γαλάζιου” κομματικού κράτους» και υποστήριξε ότι ρίχνει “λευκή πετσέτα” στη μείωση των πλεονασμάτων. Εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό για την επιλογή Τσουβάλα ως γ.γ. Δημόσιας Τάξης.

ΒΟΥΛΗ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Κεντρικό σημείο στην ομιλία Τσίπρα είχε η κριτική του στις «έξι ένοχες σιωπές» του Πρωθυπουργού, σύμφωνα πάντα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει. Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι; Το ΚΕΑ; Το επίδομα ανεργίας; Το στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές.Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς είπαμε πως θα καταργήσουμε έως 20.000 ευρώ και θα μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά. Και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 θα πάει από το 100% στο 50%».

Όσον αφορά στα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Τώρα είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών;», υπενθυμίζοντας τη στάση της ΝΔ στο Μακεδονικό. Επίσης, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν είπε κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα, «την ημέρα της επετείου της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο», όπως παρατήρησε.

ΒΟΥΛΗ - ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Αόριστες, ατεκμηρίωτες και γενικόλογες, που συντηρούν την ίδια την προεκλογική ρητορική χαρακτήρισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ασκώντας παράλληλα αυστηρή κριτική εφ’ όλης της ύλης και δίνοντας το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το ΚΙΝΑΛ. «Θα ασκήσουμε μαχητική, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση», είπε.

«Το πολύ νέο που εμφανίσατε κ. Μητσοτάκη κρύβει το βαθύ παρελθόν σας», είπε η κ. Γεννηματά, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι με όσα ανέφερε για την μείωση των υπερπλεονασμάτων από το 2021, «παραδοθήκατε στους δανειστές και δεν αλλάζετε τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, που δεν μπορεί να ασκεί κριτική γιατί έχει βάλει την υπογραφή του».

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υποκρισία στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμια, που ανοίγει τον δρόμο για νέους αλυτρωτισμούς».

«Μου έκανε πάρα πολύ κακή εντύπωση να μην βρείτε δυο λόγια να πείτε για την προκλητικότητα, ιδιαίτερα σήμερα που κλείνουν 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου», συνέχισε η κ. Γεννηματά, εφιστώντας την προσοχή στις σχέσεις με την Τουρκία.

Σχολίασε αρνητικά την παράνομη, όπως είπε, τοποθέτηση γενικών γραμματέων, αφού ο νόμος απαιτεί προκήρυξη, καθώς τον είχε στηρίξει και η ΝΔ. Επικριτική ήταν η αναφορά της Φώφης Γεννηματά στη κυβέρνηση για το ασφαλιστικό κατηγορώντας την ότι έχει πρόθεση να μετατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό για κύρια και επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους.

Μίλησε για άμεση εξυγίανση της ΔΕΗ, που απαξίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και την οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, με συστημικό κίνδυνο για όλη την οικονομία. Κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωσή της διασφαλίζοντας τον δημόσιο έλεγχο και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όσον αφορά στο άσυλο στα Πανεπιστήμια, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την Κυβέρνηση να επαναφέρει τη ρύθμιση του άρθρου 3 του νόμου Διαμαντοπούλου.

Τέλος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Η πραγματική πολιτική σταθερότητα απαιτεί κυβερνήσεις ευρύτερης λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όχι αδύναμες κυβερνήσεις που στηρίζονται στο bonus των 50 εδρών».

ΒΟΥΛΗ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

«Απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ, η δύναμη που οργανώνει την πάλη για να αποτραπούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, για το σοσιαλισμό», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν περίμενε με αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ, όπως δεν περίμενε με αγωνία και η Κομισιόν για να ανακοινώσει τις συστάσεις της στις 8 Ιούλη.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα έχει μεγάλη δυσκολία να περάσει την πολιτική της στη Βουλή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αστικά κόμματα στηρίζουν τα προαπαιτούμενα, τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και προβάλλουν το παραμύθι ότι η κοινωνική ευημερία θα έρθει με την ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Σημείωσε ότι έχουν κοινό στόχο ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, που ισοδυναμεί με πολιτικές και μέτρα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αφαιρούν λαϊκό εισόδημα για να χρηματοδοτηθούν εγχώριοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως είναι «αυτονόητο ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση, από αυτές που έχει γνωρίσει ο τόπος μας όλα αυτά τα χρόνια.»

ΒΟΥΛΗ - ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Χαρούμενος για τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στη Βουλή.

«Άκουσα με χαρά για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης και ζήτησε από την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει πράξη και την εξαγγελία της για κατάργηση της 100% προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και δεσμεύτηκε πως αν δεν το πράξει η Κυβέρνηση, τότε το κόμμα του θα καταθέσει σχετική τροπολογία.

ΒΟΥΛΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μιλάει περισσότερο «για τα Ελληνοτουρκικά, για το Σκοπιανό και για τη Βόρειο Ήπειρο». Άσκησε επίσης κριτική για το κυβερνητικό σχήμα των 51 υπουργών και υφυπουργών.

Για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πρότεινε να δοθούν κίνητρα στους Έλληνες επιχειρηματίες να επαναφέρουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα από χώρες των Βαλκανίων όπου τα προηγούμενα χρονιά επένδυσαν με κρατική επιδότηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ