Πολιτική

20 Αυγούστου 2019 10:23 Τελευταία ενημέρωση : 20 Αυγούστου 2019 21:06

ΥΕΝ: δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ιρανικό τάνκερ

Διάβασέ μου το...

Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις και την πορεία του δεξαμενόπλοιου οι ελληνικές Αρχές, στην σκιά των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ.

ΥΕΝ: δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ιρανικό τάνκερ
-

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ, διευκρίνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών για την υπόθεση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση ή διάβημα προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο κατευθύνεται προς την χώρα μας και έχει γίνει πεδίο διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Την ίδια ώρα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα αλλά και προς άλλες χώρες της ΕΕ πως η περίπτωση βοήθειας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Η προειδοποίηση προέρχεται από αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το sputniknews.com, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη τοποθέτηση.

Το «Adrian Darya», γνωστό και ως «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, κατευθύνεται, σύμφωνα με μεγάλα διεθνή πρακτορεία, προς την Καλαμάτα. Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στην περιοχή. Οι αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικές δυνάμεις, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο πλοίο στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

AP - Iρανικό δεξαμενόπλοιο - Γιβραλτάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ