Πολιτική

30 Σεπτεμβρίου 2019 23:08

Υπεγράφη η συμφωνία για αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας

Διάβασέ μου το...

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναλαμβάνουν την αποστολή, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπεγράφη η συμφωνία για αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας
-

Υπεγράφη στην Θεσσαλονίκη η τεχνική συμφωνία για την Αστυνόμευση του εναέριου χώρου (Air Policing) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την συμφωνία υπέγραψαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Βάσκο Τζουρσίνοφσκι.

Χρήστος Χριστοδούλου - Lieutenant General Vasko Gjurchinovski - Τεχνική Συμφωνία Αστυνόμευσης εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ αναφέρει:

«Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Lieutenant General Vasko Gjurchinovski στην έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού στην Θεσσαλονίκη.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τους, υπεγράφη, από τους δύο Αρχηγούς, ως εκπρόσωποι των δύο χωρών, η Τεχνική Συμφωνία (Technical Agreement) Αστυνόμευσης του εναέριου χώρου (Air Policing) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, από Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ενώ παράλληλα συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Χρήστος Χριστοδούλου - Lieutenant General Vasko Gjurchinovski - Τεχνική Συμφωνία Αστυνόμευσης εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Δρίτσας: ιστορικό μήνυμα, ισχυρός συμβολισμός

Χαιρετίζοντας την «εξαιρετικά σημαντική συμφωνία», ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τόσο επί της ουσίας, όσο και από τον ισχυρό συμβολισμό που έχει αυτή η Τεχνική Συμφωνία, το μήνυμα είναι ιστορικό. Με αμοιβαιότητα, δύο χώρες που μέχρι προ ολίγων μηνών διατηρούσαν ανοικτές πληγές εχθρότητας, τώρα, αναβαθμίζουν σχέσεις συνεργασίας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια. Η αμυντική και διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας είναι προφανής. Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιταχύνει θετικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κι όχι μόνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ