Κοινωνία

04 Οκτωβρίου 2019 07:23 Τελευταία ενημέρωση : 04 Οκτωβρίου 2019 14:14

Μεταναστευτικό: “Αγώνας δρόμου” για την αποσυμφόρηση των νησιών

Διάβασέ μου το...

Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου. Τι ζήτησε από την Άγκυρα ο Κουμουτσάκος. Παραχωρείται πτέρυγα του «Αμαλία Φλέμινγκ» για στέγαση προσφύγων.

Μεταναστευτικό: “Αγώνας δρόμου” για την αποσυμφόρηση των νησιών
-

Το μεταναστευτικό πρόβλημα με τις αυξημένες ροές από την Τουρκία και την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Μάλιστα, σήμερα στην «Ώρα Πρωθυπουργού», στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα «κατάργηση καταυλισμού της Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Πάντως, σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου χθες συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο. Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.

Μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έγινε γνωστό ότι θα παραχωρηθεί πτέρυγα του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια ώστε να στεγαστούν πρόσφυγες. Η παραχώρηση της πτέρυγας του νοσοκομείου προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με την  απόφαση το κτίριο παραχωρείται μέχρι τις 31-12-2024 και «η χρήση του προορίζεται για εγκατάσταση ανήλικων μεταναστών και προσφύγων».

Πειραιάς - πρόσφυγες - μετανάστες

Η σχεδιαζόμενη αυτή μεταφορά προσφύγων στα Μελίσσια και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ έχει προκαλέσει την αντίδραση της Δημάρχου Πεντέλης, Δήμητρας Κεχαγιά. "Η τοπική κοινωνία και η γύρω περιοχή έχει τρομερές αντιδράσεις. Είναι μια έκταση η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό που μας ζητάνε” δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 τονίζοντας ότι είναι μέσα στην πόλη, σαν να τους φέρνουμε σε μια κεντρική πλατεία".

Σχολιάζοντας πιθανές αντιδράσεις για ρατσιστική συμπεριφορά, η ίδια απαντά: "Είμαι η τελευταία που μπορώ να χαρακτηριστώ ρατσίστρια, όσοι με ξέρουν το ξέρουν το ξέρουν καλά". Όπως εξήγησε, έχει να κάνει με έλλειψη ενημέρωσης και με την ουσία του πράγματος. Ότι δηλαδή είναι στο κέντρο της πόλης και είναι ακατάλληλο να δεχθεί 300 παιδιά, τα οποία η κοινωνία δεν μπορεί ούτε να ενσωματώσει ούτε να εντάξει θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες. Και με το υπουργείο Παιδείας και με το υπουργείο Εσωτερικών και με τους όμορους δήμους. Σύμφωνα με την κ. Κεχαγιά, η περιοχή θα επωμιστεί ένα βάρος που θα έπρεπε να επιμοιραστεί σε κάποιες γύρω περιοχές, να υπάρχει μια αναλογικότητα. “Δεν μπορεί να υποδεχθεί 300 παιδιά η πόλη μας αυτή τη στιγμή. Αντιλαμβάνομαι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αλλά για να υπάρξει κοινωνική συνοχή θα πρέπει αυτά να γίνονται με σωστό τρόπο”, πρόσθεσε.

«Πρέπει να προσέξουμε πως θα κινηθούμε οι ξενοδόχοι», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία. «Εμείς λέμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά θέλει προσοχή για να μην χαλάσει το τουριστικό μας προϊόν. Όταν κάποιος θα δει ότι εκεί που έχει κλείσει να κάνει διακοπές, φιλοξενούνται παράτυποι μετανάστες.. ίσως το σκεφτεί», ανέφερε ο Γρηγόρης Τάσιος.

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου, στην Άγκυρα, με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας,  Σουλεϊμάν Σοϋλού, τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ισμαήλ Τσατακλί και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Κιράν, επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016.

Πάντως, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ιστιοφόρο σκάφος με περίπου 60 μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας Μεσσηνίας, ενώ το πρωί περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή "Αμμόγλωσα" της Κω πνευστή λέμβο με εννέα ανθρώπους.


Την Πέμπτη είχαμε άλλες 258 αφίξεις από τα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, καταγράφηκαν περιστατικά σε Λέσβο (142 άτομα), Κάλυμνο (26), Χίο (33), Κω (30) και Σαμοθράκη (27). Στην Λέσβο, σκάφος της Frontex εντόπισε φουσκωτό με 47 αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή της Μήθυμνας. Το σκάφος μεταφέρθηκε στο λιμάνι Σκάλας, ενώ συνελήφθη ένας 18χρονος που φέρεται να ήταν ο χειριστής της λέμβου. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε άλλο ένα φουσκωτό με 58 άτομα, όπου και σ’ αυτή τη περίπτωση έγινε σύλληψη ενός 25χρονου. Το τρίτο περιστατικό στη Λέσβο όπου επενέβη το σκάφος της Frontex, ήταν με πλωτό σκάφος το οποίο είχε 37 αλλοδαπούς. Ο πληθυσμός του καταυλισμού μέσα και έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας ξεπερνά επίσημα πλέον τις 13.000.

Στη Κάλυμνο, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ιστιοφόρο στη θαλάσσια περιοχή της Παλιονήσου με 26 αλλοδαπούς, τους οποίους διέσωσε, ενώ συνέλαβε δύο άτομα ηλικίας 32 και 43 ετών. Στο Βροντάδο Χίου βρέθηκαν και διασώθηκαν 33 μετανάστες, ενώ στη Κω σκάφος μετέφερε 30 άτομα. Το σκάφος μεταφέρθηκε στο λιμάνι και συνελήφθη ένας 31χρονος αλλοδαπός. Στη Σαμοθράκη τέλος, οι άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν φουσκωτό με 27 αλλοδαπούς.

Εθνικό πρόβλημα που απαιτεί εθνική λύση, χαρακτήρισε το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας ΜπακογιάννηςΜιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες οι ροές μεταναστών είναι αυξημένες και η όλη κατάσταση θυμίζει, σε κάποιο βαθμό, το 2015. Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα. «Δεν γίνεται κάποιες περιοχές της Αθήνας να σηκώνουν όλο το βάρος» είπε χαρακτηριστικά.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ