Πολιτική

04 Οκτωβρίου 2019 20:32

Δένδιας στον ΑΝΤ1: αμήχανη η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών για την τουρκική προκλητικότητα. Τι θα συζητήσει με τον Μάικ Πομπέο.

Δένδιας στον ΑΝΤ1: αμήχανη η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία
-

Οι συζητήσεις με τον Μάικ Πομπέο θα αφορούν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων. Δηλαδή την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείουο, υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου

Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε αμήχανη τη στάση των Ευρωπαίων έναντι στην Άγκυρα, επισημαίνοντας πως όφειλαν να κάνουν περισσότερακαι να είναι περισσότερο έτοιμοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεταναστευτικό το έχει προμετωπίδα σε όλες τις επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες και, καθόσον γνωρίζω, θα το θέσει και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Συγχρόνως η χώρα εξελίσσει το σύστημα υποδοχής, αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην πολύ αυξημένη πίεση, μην κρυβόμαστε, την οποία δέχονται τα σύνορά μας στο Αιγαίο. Η δική μας ανάγνωση της πραγματικότητας είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί απεγνωσμένα με τρόπους οι οποίοι εκφεύγουν του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να οδηγήσει και την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να χάσουν την ψυχραιμία τους. Και χάνοντας την ψυχραιμία τους να χάσουν το δίκιο τους, σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Εξήγησε πως εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τουρκική κλιμάκωση με τον τρόπο που η Τουρκία το επιδιώκει. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επανέλθει η Ανατολική Μεσόγειος στην εποχή των κανονιοφόρων, του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Θα προχωρήσουμε με όπλο μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας με τη συμπαράσταση και συμπαράταξη, ελπίζω, των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας και θα οδηγήσουμε την Τουρκία σε αδιέξοδο με τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει..

 Αποκάλυψε, τέλος, ότι μιλώντας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ξεκαθάρισε πως αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία είναι λάθος για την Τουρκία. Αυτοαπομονώνεται, αυτοαναιρείται, μετατρέπεται σε παρία της Ευρώπης και της περιοχής και σε ταραξία της περιοχής. Αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Και θα δείτε στην εξέλιξη των πραγμάτων πώς τελικά η Τουρκία θα ανασχέσει πορεία και θα υποχρεωθεί να ενταχθεί αργά ή γρήγορα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Με το να έχει ακριβά ερευνητικά πλοία, τα οποία κόβουν βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθούν να δημιουργήσουν έθιμο, ή παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, πολύ λίγα κερδίζει. Χάνει πολλά, κερδίζει ελάχιστα, κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ