Πολιτική

09 Οκτωβρίου 2019 18:27

Scaramucci στον ΑΝΤ1: Ο Τραμπ δεν υπολογίζει κανέναν (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου κατακεραυνώνει τον Τραμπ για την Συρία, εξηγεί τους λόγους που έγινε από τους πιο ένθερμους επικριτές και προκαλεί τον Πρίμπους σε ντιμπέιτ στον ΑΝΤ1, αμφισβητώντας τις ελληνικές του ρίζες.

Scaramucci στον ΑΝΤ1: Ο Τραμπ δεν υπολογίζει κανέναν (βίντεο)
-

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο χρηματιστής της Γουόλ Στριτ, Anthony Scaramucci, που τελούσε χρέη Διευθυντή Επικοινωνίας του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πριν δύο χρόνια, μιλά αποκλειστικά στον ΑΝΤ1.

Ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του, ακόμη και μετά την απομάκρυνσή του, και από τον περασμένο Αύγουστο έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο ένθερμους επικριτές του Προέδρου. «Απλά αγαπώ την πατρίδα μου και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο που αγαπά την χώρα μας να μιλάμε ανοιχτά και να καταγγέλλουμε ότι κάνει» εξομολογείται με μεγάλη δόση αυτοκριτικής, δηλώνοντας ταυτόχρονα πώς θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να φύγει από την Προεδρεία. 

«Δεν ακούει κανέναν, δεν υπολογίζει κανέναν» 

Ήταν ένας από τους ανθρώπους που διαμόρφωναν την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης, οπότε ο Anthony Scaramucci είναι ένας από τους λίγους που γνωρίζουν καλά πώς λαμβάνει τις αποφάσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απόφασή του να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία, δίνοντας χώρο στην Τουρκία για εισβολή στα βόρεια της χώρας.

«Τα καλύτερα μυαλά του Στρατού πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε στρατεύματα σε αυτή την περιοχή. Οπότε δημιουργούμε μία δίνη και ταυτόχρονα στέλνουμε ένα μήνυμα προς τους συμμάχους ότι οι ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι ένας σύμμαχος που μπορούν να εμπιστευτούν. Οπότε, αυτό που δεν μου αρέσει από τις ενέργειες του Προέδρου είναι υπολογίζει κανέναν, δεν συμβουλεύεται κανέναν» σχολιάζει για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους.

Ταυτόχρονα εκφράζει τους φόβους του ότι εάν η Τουρκία επιτεθεί στους Κούρδους αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια την απελευθέρωση από τις φυλακές πάνω από 1.000 τζιχαντιστών του ISIS, με εφιαλτικές συνέπειες για την Αμερική και όλο τον κόσμο.

Για τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και την επίσκεψή του στην Ελλάδα, δηλώνει τον θαυμασμό του και εκφράζει την συμπάθειά του, αφού ο έμπειρος διπλωμάτης καλείται συχνά να κρατήσει τις ισορροπίες με τις αποφάσεις του Προέδρου. 

«Ο τύπος είναι απαίσιος» 

Από την συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείπει η ερώτηση για τις σχέσεις που είχε με τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους, τον οποίο και διαδέχθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρίμπους επικαλείται τις στενές σχέσεις που ακόμα έχει – όπως υποστηρίζει – με τον πρόεδρο Τραμπ αλλά και τις ελληνικές ρίζες του. Μάλιστα βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου φέρεται να ενεργεί ως σύμβουλος επιχειρηματικού σχήματος.

«Πιστεύω ότι εκείνη η περίοδος ήταν καταστροφική για τον Λευκό Οίκο. Ο Ράινς Πρίμπους έκανε τις μεγαλύτερες διαρροές μέσα από τον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος το ήξερε» είναι οι πρώτες του κουβέντες για τον άνθρωπο, ο οποίος απελύθη μόλις ανέλαβε καθήκοντα ο κος Scaramucci. Όμως προχωράει και σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για την προσωπικότητα του άλλοτε ισχυρού αξιωματούχου του Λευκού Οίκου «Τον βρίσκω ως έναν απαίσιο τύπο και θα ήθελα, μπορείτε να το προτείνετε, θα ήθελα να κάνω ντιμπέιτ με τον Ράινς Πρίμπους οπουδήποτε, για την ηθική του και για το τι έκανε σε εμένα μες στον Λευκό Οίκο. Θα ήθελα να έχουμε αυτή την ευκαιρία. Οπότε Χρήστο, ίσως θα μπορούσες να του το προτείνεις αυτό και θα πετούσα και στην Αθήνα» λέει χαρακτηριστικά. 

Δείτε όλη την συνέντευξη, χωρίς περικοπές, τμήμα της οποίας μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στις 8 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ