Πολιτική

12 Οκτωβρίου 2019 10:27 Τελευταία ενημέρωση : 12 Οκτωβρίου 2019 22:48

Παναγιωτόπουλος: η Γαλλία στέλνει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάβασέ μου το...

Τελικός προορισμός του πλοίου του ΠΝ της Γαλλίας θα είναι το Οικόπεδο 7. Επιβεβαιώνει την παρουσία γαλλικής φρεγάτας η Λευκωσία.

Παναγιωτόπουλος: η Γαλλία στέλνει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ
-

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη του στον «ΣΚΑΙ» αποκάλυψε ότι η Γαλλία προτίθεται να στείλει φρεγάτα της στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως του είπε η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί , στην συνάντηση που είχαν χθες στο Παρίσι.

Με δεδομένο πως το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε γαλλικές και ιταλικές εταιρείες ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την εκτίμησή του πως και η ιταλική πλευρά θα προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση. Ο ΥΕΘΑ ξεκαθάρισε πάντως ότι αν χρειαστεί να ζητηθεί επισήμως στρατιωτική παρουσία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα γίνει από τη Λευκωσία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλεσε προκλητική ενέργεια την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο συγκεκριμένο οικόπεδο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου». «Καταγράφουμε την παρουσία, δεν νομίζω πως η πρόθεση κανενός είναι να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο. Όταν όμως μιλάμε για ναυτικές, στρατιωτικές δυνάμεις, αντίπαλες φαινομενικά σε μία περιοχή, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.

Αναφορικά με την συζήτηση που είχε με την κ. Παρλί για την προμήθεια δύο νέων φρεγατών «belhara» o κ. Παναγιωτόπουλος, αφού σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε πως έγινε το πρώτο βήμα με την υπογραφή της επιστολής προθέσεως αλλά; «…Μένουν παρά πολλά να γίνουν ακόμα ιδιαιτέρα σε ό,τι αφορά το τι ακριβώς θα έχει το σκάφος και πώς θα χρηματοδοτηθεί η ναυπήγηση».

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Συρία υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τα όσα γίνονται και πρόσθεσε πως η Τουρκία με τις πράξεις της προκαλεί αστάθεια στην περιοχή, ενώ τόνισε πως πλέον είναι σαφές στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ πως η Ελλάδα είναι ο μόνος σταθερός σύμμαχος στην περιοχή.

Επιβεβαιώνει παρουσία γαλλικής φρεγάτας στο τεμάχιο 7 η Λευκωσία

Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με κράτη μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ανέφερε κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Από κυπριακής πλευράς επιχειρείται πάντως να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για την παρουσία γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή του οικοπέδου 7, με την ίδια πηγή να αναφέρει ότι "δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης".

"Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Συνεχίζουμε τις συντονισμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με διάφορες χώρες", ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ