Πολιτική

13 Νοεμβρίου 2019 17:45

Προανακριτική: ο Φρουζής, οι καταγγελίες και ο “μύλος” ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Διάβασέ μου το...

Στο στόχαστρο του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Novartis βρέθηκε η Ελένη Τουλουπάκη. Πως απάντησαν πηγές της Εισαγγελίας. Θύελλα στα κόμματα για τις εξαιρέσεις βουλευτών.

Προανακριτική: ο Φρουζής, οι καταγγελίες και ο “μύλος” ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Πιέσεις να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα και να μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, κατήγγειλε ότι δέχθηκε από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη,  ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φρουζής.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που έγινε μεταξύ του κ. Φρουζή και βουλευτών, στην διάρκεια της αιχμηρής κατάθεσης του, το βράδυ της Τρίτης, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο,  

  • Κ.Φρουζής: Σας ευχαριστώ που με καλέσατε να καταθέσω μετά από τόσο καιρό. Δεν κλήθηκα ποτέ από ανακριτικό ή δικαστικό όργανο να δώσω εξηγήσεις. Ποτέ!
  • Πρόεδρος Επιτροπής: Δεν σας κάλεσε κανείς;
  • Κ.Φρουζής: Επίσημα όχι, μόνο ατύπως.
  • Πρόεδρος Επιτροπής: Τι εννοείτε ατύπως; Ποιος σας κάλεσε ατύπως;
  • Κ.Φρουζής: Τον Μάιο του 2018, με κάλεσε η κυρία Τουλουπάκη σε μια άτυπη συνάντηση. Πήγα μαζί με τους δικηγόρους μου. Η συνάντηση κράτησε 15 λεπτά. Η κυρία Τουλουπάκη μου είπε πως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σε βάρος μου και μου πρότεινε να με κάνει προστατευόμενο μάρτυρα αν κατέθετα εναντίον πολιτικών προσώπων.
  • Κ.Καραγκούνης (ΝΔ): Σας είπε «πολιτικά» πρόσωπα;
  • Δ. Μαρκόπουλος (ΝΔ): Σας είπε ποια;
  • Κ.Φρουζής: Ναι, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα…
Φρουζής - Novartis

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, στην κατάθεσή του αναφορικά με τους δικαστικούς χειρισμούς της υπόθεσης Novartis, η οποία έφτασε στη Βουλή, φέρεται να κατονομάζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Πέραν αυτού και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για κεντρικό σχεδιασμό της υπόθεσης με στόχο την δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, εξέφρασε την άποψη ότι μετά την πρώτη κατάθεση του Φρουζή ανοίγει ένα θέμα που με ξεκάθαρο τρόπο εκθέτει τον δικαστικό λειτουργό που έχει ασκήσει εκβιαστικές πιέσεις. Ο κ Βορίδης σημείωσε ότι, μετά και την πρώτη κατάθεση Φρουζή, η κυρία Τουλουπάκη οφείλει να δώσει εξηγήσεις καθώς «αρχίζουν και αθροίζονται αυτοί που το λένε αυτό, γιατί αυτό το έχει πει ο κ. Αγγελής, ο κ. Μανιαδάκης, τώρα το λέει και ο κ. Φρουζής. Αυτό το οποίο υπονοεί ο κ. Φρουζής νομίζω με την, κατάθεση του, εγώ δεν  την έχω διαβάσει όλη, αλλά με αυτά που διαβάζω τώρα, αν ισχύουν, υποθέτω ότι εκείνο το οποίο εννοεί ο κ. Φρουζής είναι ότι ετέθη το ερώτημα σε αυτόν με έναν τρόπο περίπου εκβιαστικό, δηλαδή ή θα μου πεις για αυτούς ή αλλιώς θα σου ασκηθεί ποινική δίωξη, ή μου λες για αυτούς και σε κάνω προστατευόμενο μάρτυρα ή αλλιώς θα σου ασκηθεί ποινική δίωξη, τώρα αυτό αν έχει γίνει έτσι, θα σας πω εγώ ότι κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως απαράδεκτο, είναι παράνομο και με ξεκάθαρο τρόπο εκθέτει τον δικαστικό λειτουργό που το έχει κάνει αυτό».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίαζαν πάντως ότι «είναι προφανές πως μετά την ποινική δίωξη στον κ. Λοβέρδο και την εκκρεμή δικαστική διερεύνηση για ακόμη δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιλέγουν να λειτουργήσουν ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Φρουζή και των εμπλεκομένων και να ταυτιστούν μαζί του με κάθε κόστος».

ΒΟΥΛΗ - ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ - ΛΑΠΠΑΣ 

Αιχμηρή ήταν η αντίδραση από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, πηγές της οποίας αναφέρουν πως ο κ. Φρουζής «είναι κατηγορούμενος και μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να υπερασπίσει τη θέση του», καθώς και ότι «Δεν θα μπορούσε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας τον Μάιο του 2018, γιατί ήδη ήταν βασικός κατηγορούμενος από τον Φεβρουάριο του 2018», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «είχε δώσει ήδη 3 φορές εξηγήσεις στην Εισαγγελία».

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλιας είπε ότι «Ένας Εισαγγελέας μπορεί να πει σε κάποιον “έλα δω κ. Φρουζή, έχεις στείλει κάποια mail σε έναν υπουργό κλπ», πυροδοτώντας την αντίδραση του παριστάμενου βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος είναι και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής.


Η συνεδρίαση της Επιτροπής ξεκίνησε χωρίς την παρουσία των κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν, μετά την εξαίρεση τους από μέλη τη Επιτροπής. Από τον ΣΥΡΙΖΑ παρέστη μόνο ο κ. Λάππας, με τον Κώστα Καραγκούνη να λέει ότι «η συμμετοχή του κ.Λαππα στην ψηφοφορία νομιμοποίησε τις διαδικασίες της Προανακριτικής Επιτροπής.

Η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή, που θα συνεχιστεί την Πέμπτη, ξεκίνησε αφού νωρίτερα απορρίφθηκαν αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και της υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση και βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ από την Επιτροπή, ειδικότερα των κ. Πλεύρη, Κυρανάκη και Κεγκέρογλου.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ