Πολιτική

14 Νοεμβρίου 2019 12:43 Τελευταία ενημέρωση : 14 Νοεμβρίου 2019 22:50

Φρουζής: η “καυτή” κατάθεση για την Novartis και τα πολιτικά πρόσωπα

Διάβασέ μου το...

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Novartis, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις επαφές που είχε με πολιτικούς αλλά και για την "Αικατερίνη Κελέση".

Φρουζής: η “καυτή” κατάθεση για την Novartis και τα πολιτικά πρόσωπα
-

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, συνέχισε την Πέμπτη την  κατάθεση του που ξεκίνησε την Τρίτη, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. 

Ο μάρτυρας κατέθετε επί οκτώ ώρες, ενώ η κατάθεσή του θα συνεχισθεί από τις 9 αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής στο ξεκίνημα της κατάθεσης του ισχυρίστηκε ότι δεν έχε κληθεί ποτέ από τους εισαγγελείς για να καταθέσει και ότι δεν του έχει δοθεί ποτέ αντίγραφο της δικογραφίας. Επίσης ο κ. Φρουζής άφησε πολλές αιχμές κατά της Ελένης Τουλουπάκη.

Σε ότι αφορά τις συναντήσεις του με πολιτικά πρόσωπα, δήλωσε πως δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ ότι τον Ανδρέα Λοβέρδο τον συνάντησε μια φορά στο προαύλιο υπουργείου, παρουσία πολλών ανθρώπων και δεν πρόλαβε καν να τον χαιρετήσει.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στις συναντήσεις με τα πολιτικά πρόσωπα, ξεκαθάρισε πως δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Γιώργο Κουτρουμάνη, αλλά συναντήθηκε με τον Αντρέα Λυκουρέντζο δυο φορές, με τον Μάριο Σαλμά πέντε φορές και με τον Άδωνι Γεωργιάδη άλλες 4-5 φορές, παρουσία πάντα μελών του ΣΦΕΕ, ενώ όπως ανέφερε, τον Παναγιώτη Πικραμένο τον συνάντησε μια φορά στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής.

Ο κ. Φρουζής αναφέρθηκε και στις συναντήσεις του με πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπε συναντήθηκε με τον Γιώργο Σταθάκη τρεις φορές και πολλές με τον Ανδρέα Ξανθό, καθώς και με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεδρίαση - Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Δήλωσε δε κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και «ποτέ δεν του μετέφερα κάτι, ούτε τροχήλατα, ούτε ιπτάμενη βαλίτσα», απαντώντας έτσι σε σχετικούς ισχυρισμούς. Όπως συμπλήρωσε, τον κ. Σαμαρά τον συνάντησε μια μόνο φορά σε εκδήλωση παρουσία της Άγκελα Μέρκελ, όπου είχε κληθεί ως εκπρόσωπος του ΣΦΕΕ, «ήμουν δε επιθετικός προς τη γερμανική αντιπροσωπεία, ζητώντας της να πιέσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μας πληρώσει».

Τέλος, είπε πως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση και "πριν τη ψήφιση νομοσχεδίου που μας μείωνε τις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων", την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.

Αναφερόμενος στην προσωπική του γραμματέα, Μαρία Μαραγγέλη, υποστήριξε ότι την είχε δίπλα του επί 11 χρόνια και χειριζόταν όλες τις προσωπικές του υποθέσεις, αλλά για 3 συναπτά έτη τον έκλεβε, γι΄ αυτό από το 2015 και μετά άρχισε να την απομακρύνει.

Αναφέρθηκε –σύμφωνα με πληροφορίες- και στην προστατευόμενη μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται για πρώην συνεργάτη του. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος όταν του έθεσε το θέμα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Β. Κεγκέρογλου: Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;
Κ. Φρουζής: Κάτι έχω στο μυαλό μου.
Β. Υψηλάντης: Η κυρία Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδα σας;
Κ. Φρουζής: Δεν ξέρω, πιθανολογώ πάνω από τη βάση.
Κ. Μαρκόπουλος : Σε τι ποσοστό είστε;
Κ. Φρουζής: Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό.

Πηγές από το ΚΙΝΑΛ έλεγαν μάλιστα, ότι η κ. Κελέση στην κατάθεσή της ανέφερε πως άκουγε τον κ. Φρουζή να μιλάει στο τηλέφωνο, δηλαδή ήταν τόσο κοντά, όσο η γραμματέας του

Ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ακόμη ότι ουδέποτε έδωσε χρήματα σε πολιτικό πρόσωπο και ότι δεν υπήρξε ποτέ ταχεία αποπληρωμή οφειλών στη Novartis, ο τζίρος της οποίας εκτοξεύτηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. 

Υποστήριξε επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι στα τέλη του 2018 συνέβησαν δυο γεγονότα, τα οποία του φάνηκαν πολύ περίεργα. Αφενός επικοινώνησε μαζί του το FBI, αφετέρου τον πήρε τηλέφωνο δημοσιογράφος της ελβετικής τηλεόρασης και του ζήτησε να συναντηθούν χωρίς κάμερες, αλλά και χωρίς την παρουσία δικηγόρων.

Συνεδρίαση - Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Αναφορικά με την κατάθεση του Κ. Φρουζή, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι «γκρέμισε το αφήγημα ΝΔ- ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis».

Όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου «η σημερινή κατάθεση Φρουζή και η παραδοχή των ψευδών του καταρρίπτει οριστικά τους ισχυρισμούς ΝΔ - ΚΙΝΑΛ περί "σκευωρίας" στο σκάνδαλο Novartis, όσο και αν τα δύο κόμματα λειτουργούν ως συνήγοροί του επειδή όλοι μαζί έχουν δικαστικές εκκρεμότητες. Σήμερα, μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών στην προανακριτική:

  • Ο κ Φρουζής αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ποτέ δεν του έγινε αναφορά σε ονόματα πολιτικών από την κ. Τουλουπάκη, ούτε για τυχόν ευθύνες καθενός από αυτούς.
  • Ο κ. Φρουζής πήρε πίσω όλα όσα κατέθεσε προχθές με υπαινιγμούς για τους εισαγγελείς διαφθοράς, καταθέτοντας ότι δεν διαπίστωσε καμία παράτυπη ή παράνομη συμπεριφορά από μεριάς τους.
  • Ο κ. Φρουζής αποκάλυψε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με πιέσεις Παπαγγελόπουλου σε εισαγγελικούς λειτουργούς.
  • Τέλος, ο κ. Φρουζής σήμερα ανακάλεσε επίσης όσα ανέφερε προχθές, ότι δήθεν δεν κλήθηκε ποτέ από εισαγγελικούς λειτουργούς, αφού ομολόγησε πως τελικά κλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές να δώσει εξηγήσεις μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους του». 

Πηγές του ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι ο Κ. Φρουζής «αρνείται κατηγορηματικά όλες τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων», λέγοντας ότι «το κίνητρο των προστατευόμενων είναι οικονομικό», ενώ σε ότι αφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίχθηκε ότι έκανε ζημιά στις φαρμακοβιομηχανίες, καθώς σε όλες τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις επί των ημερών του υπήρχε πίεση και τελικώς μείωση της δαπάνης.

Ο Άρειος Πάγος θα ζητήσει από την Βουλή την κατάθεση Φρουζή

Αντίγραφο της κατάθεσης στην προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή αναμένεται να ζητήσουν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν για την διερεύνηση της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης αναμένεται να ζητήσουν από τη Βουλή την κατάθεση του κ. Φρουζή , εφόσον ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ελληνικού τμήματος της Novartis φέρεται να έχει αναφερθεί σε πιέσεις που δέχθηκε από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Αντίστοιχα θα ζητήσουν την διαβίβαση στον 'Αρειο Πάγο και οποιασδήποτε άλλης κατάθεσης αλλά και κάθε στοιχείου που ενδεχομένως προκύψει στην πορεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εφόσον αυτά κριθεί πως σχετίζονται με την έρευνά τους στα πεπραγμένα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.