Πολιτική

20 Νοεμβρίου 2019 12:01

Συνταγματική Αναθεώρηση: ένταση και ενστάσεις για την εκλογή Προέδρου

Διάβασέ μου το...

Στο "κόκκινο" το θερμόμετρο στη Βουλή. Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνταγματική Αναθεώρηση: ένταση και ενστάσεις για την εκλογή Προέδρου
-

Σε κλίμα έντασης συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικότερα για το άρθρο που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την έγκριση από μεγάλη πλειοψηφία της αποσύνδεσης από την πρόωρη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη διενέργεια εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλλε ένσταση αντισυνταγματικότητας με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να αναφέρει ότι η πρόταση της ΝΔ για εκλογή ακόμη και με σχετική πλειοψηφία «παραβιάζει τα ουσιαστικά αλλά και διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης, καθώς είναι αντίθετη με την κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή, ενώ είναι ασύμβατη με την προεδρευομένη μορφή του πολιτεύματος, από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της ΝΔ».

Για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ, ο οποίος επεσήμανε πως ούτε επιστημονικά, ούτε πολιτικά τεκμηριώνεται ο ισχυρισμός ότι υπάρχει σχέση εντολής μεταξύ της προτείνουσας και της αναθεωρητικής Βουλής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να χρησιμοποιήσει την κορυφαία διαδικασία για να θηρεύσει εντυπώσεις και εκτός της αίθουσας αυτής», σημείωσε.

«Δεν ήταν κανένα κόλπο, αλλά ήταν μια πράξη απολύτως πολιτική, συνταγματική, δημοκρατική, πατριωτική και διέξοδος για να μη σέρνεται η χώρα σε εκλογές με πρόσχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. «Ήταν πράξη στοιχειώδους συνταγματικού δικαιώματος να ψηφίσουμε προτάσεις που υπεβλήθησαν. Εμείς από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι μας ενδιαφέρει πάση θυσία να αποτρέπεται ο σφετερισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μετατρέπεται η διάταξη, από συναινετική παρότρυνση, σε πρόκληση. Όχι μόνο κόλπο δεν κάναμε, αλλά επιχειρήσαμε να βελτιώσουμε τη συνταγματική διατύπωση» προσέθεσε ο κ. Τασούλας.

Τη διαφωνία του ΚΙΝΑΛ με την πρόταση της ΝΔ εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος που διαφώνησε και με την ένταση που υπέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι δυνατόν να λέμε ότι μια Βουλή, η προτείνουσα, στο τέλος θητείας της να δεσμεύει την επόμενη που έχει νωπή λαϊκή εντολή; Όχι, θα ήταν δημοκρατικό ατόπημα και δεν θα το κάνουμε», είπε, ενώ για «πολιτικά παιχνίδια» που παίζονται έκανε λόγο ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει αρμοδιότητες και να μην είναι μόνον για να κόβει κορδέλες», είπε από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας. «Δεν υπάρχει δέσμευση από προηγούμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση, αλλά μόνον ως προς τις διατάξεις», ανέφερε από το ΜέΡΑ 25 η Αγγελική Αδαμοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ