Πολιτική

30 Νοεμβρίου 2019 21:41

ΥΠΕΞ: Φυσική συνέπεια η αποχώρηση του υφυπουργού από την ομιλία Ερντογάν

Διάβασέ μου το...

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών προς την τουρκική προκλητικότητα.

ΥΠΕΞ: Φυσική συνέπεια η αποχώρηση του υφυπουργού από την ομιλία Ερντογάν

Απάντηση στην Τουρκία και στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του ΤΑΡ, ότι η Τουρκία δε θα αποσύρει τα γεωτρύπανα από την ανατολική Μεσόγειο, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος από την εκδήλωση.

«Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο

Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι, «επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της».

«Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.

Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της», καταλήγει η ελληνική διπλωματία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ