Πολιτική

03 Δεκεμβρίου 2019 11:15 Τελευταία ενημέρωση : 03 Δεκεμβρίου 2019 21:00

Μητσοτάκης: Θα θέσω στον Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας

Διάβασέ μου το...

Ορίστηκε το ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ποιοι θα συμμετάσχουν. Τα μηνύματα των δύο πλευρών.

Μητσοτάκης: Θα θέσω στον Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας
-

Ότι είναι προς «συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», διαμηνύουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά», ξεκαθάρισε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρωθυπουργός.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ανακοινώθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από ελληνικής πλευράς, για αύριο στις 14:30, ώρα Λονδίνου.

Δεν πρόκειται για μια απλή συνάντηση στο «πόδι», αλλά για επίσημη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών να την πλαισιώνουν. Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα βρίσκονται στη συνάντηση, για την οποία η κάθε πλευρά υποστηρίζει ότι την ζήτησε η άλλη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προανήγγειλε κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. «Δεν μπορεί μια Συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η  τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Ο Πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Όπως υπογραμμίζουν, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας. σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρωθυπουργός.

Η συνάντηση προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω ανακοίνωσης έθεσε σειρά ερωτημάτων, ενώ επανέλαβε το αίτημα για σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, εξέφρασε από την πλευρά του, την άποψη ότι, «η Ελλάδα θα έπρεπε να άρει την αναγνώριση της, στην κυβέρνηση της Λιβύης, που συμφώνησε το μνημόνιο με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα» και σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και τις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας, είπε πως "έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι".

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε δήλωση που έκανε στην "Καθημερινή" πριν από τη σημερινή του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, κράτησε ουδέτερη στάση μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι, "το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων".

"Η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της"

«Οι φίλοι μπορούν να κάνουν βήματα και θα κάνουμε ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο. Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε βήματα», ανέφερε νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Η Λιβύη μπορεί ακόμα και να αποσύρει τον πρέσβη της. Τώρα διαπραγματεύονται μαζί του, του λένε πράγματα», είπε σχετικά με το τελεσίγραφο που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στον πρέσβη της Λιβύης, για την ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Τουρκία. 

«Χθες έλαβα αίτημα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να μεταξύ μας συνάντηση», συνέχισε ο Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας πως «η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η νότια Κύπρος δουλεύουν μαζί, όμως αυτό δεν θα επηρεάσει τα βήματά μας με τη Λιβύη.

Η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της.

Γιατί έχουμε κάνει μία γραπτή συμφωνία με τη Λιβύη, έχουμε υπογράψει και τώρα θα έρθει στη Βουλή μας για να ψηφιστεί», κατέληξε ο Ερντογάν.

Τη συμφωνία απορρίπτει η ο επικεφαλής της Βουλής της Λιβύης, ο οποίος κα έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ