Πολιτική

03 Δεκεμβρίου 2019 12:57

Αποστολάκης για Τουρκία: ο “κόμπος έφτασε στο χτένι”

Διάβασέ μου το...

Ο πρώην ΥΠΕΘΑ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, που λειτουργούν αποτρεπτικά σε όσους θα ήθελαν να μας «πειράξουν».

Αποστολάκης για Τουρκία: ο “κόμπος έφτασε στο χτένι”
-

Την άποψη η Ελλάδα θα έπρεπε να άρει την αναγνώριση της, στην κυβέρνηση της Λιβύης, που συμφώνησε το μνημόνιο με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα εξέφρασε ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία να στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση της Λιβύης» πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6».

Ο κ. Αποστολάκης τόνισε, ότι  Ρετζέπ  Ταγίπ  Ερντογάν «λέει και κάνει ό τι θέλει γιατί η διεθνής κοινότητα έχει χλιαρές αντιδράσεις. Δεν μας εκπλήσσει, αυτά που λέει ο Ερντογάν είναι δικά του πράγματα, τα λέει μόνο αυτός. Ξέρει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος θα τον εμποδίσει και θα του δημιουργήσει θέματα, οπότε ό τι θέλει, λέει»

Επανερχόμενος στην Λιβύη ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αυτή στη Λιβύη δεν είναι για να βάζει τέτοιες υπογραφές».

Όσον αφορά τη συζήτηση με την Αίγυπτο για την κήρυξη ΑΟΖ ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι «οι Αιγύπτιοι είναι στη φάση πάμε να το τελειώσουμε αλλά δεν πάνε με τους ρυθμούς που θα έπρεπε» χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά κρίσιμο» να καθοριστούν τα σύνορα με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Ωστόσο παρατήρησε ότι «οι συμφωνίες με τα κράτη της Ανατολής έχουν μια δική τους ταχύτητα, είναι λίγο πιο άνετοι σε αυτά».

Μιλώντας για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι «έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που χρειάζεται τη διεθνή υποστήριξη, χρειάζεται να έχει φίλους. Είναι σε έναν χώρο που ο ρόλος της είναι εξαιρετικά σημαντικός. Δεν είναι ένα κράτος που δεν υπάρχει. Όμως πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία στις σχέσεις μας, μία τέτοια υποστήριξη ώστε να μην φτάσουμε ποτέ στο σημείο να χρειαστεί να γίνουν στρατιωτικές ενέργειες  για να επιλυθεί κάποιο πρόβλημα, γιατί όταν θα γίνει αυτό αν ουδέποτε γίνει, κάποιος δεν θα θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του κάνοντας πόλεμο με την Τουρκία, αυτή είναι η δυσκολία».

Όπως είπε, πάντως, «η Ελλάδα δεν είναι γυμνή, η Ελλάδα  έχει ένοπλες δυνάμεις οι οποίες έχουν μία επιχειρησιακή δυνατότητα αρκετά ισχυρή. Είναι ένα κράτος το οποίο δεν θα ήθελαν και πολλοί να το πειράξουν, τουλάχιστον στρατιωτικά.  Δεν έχει το μέγεθος της Τουρκίας αλλά η ζημιά που θα προκαλέσει μια τέτοια ενδεχόμενη σύγκρουση  είναι πάρα πολύ μεγάλη και λειτουργεί αρκετά αποτρεπτικά για να ξεκινήσει ο άλλος να το σκέφτεται. Δεν είναι αμελητέα ποσότητα η δύναμη της Ελλάδας».

Σημείωσε , μάλιστα, ότι «από τη στιγμή που ο Ερντογάν κινείται σε αυτό το μοτίβο και με αυτή τη φιλοσοφία, όλα είναι πιθανά. Τώρα να μην κάνουμε υποθέσεις τι θα γίνει αν θα γίνει αυτό ή εκείνο ή το άλλο, πολλά μπορούν να συμβούν».

Επεσήμανε τέλος, εν όψει της αυριανής συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Λονδίνο, ότι όσο κακές και να είναι οι σχέσεις η επικοινωνία πρέπει να υπάρχει, γιατί με την  επικοινωνία υπάρχει η πιθανότητα να προκύψει συνεννόηση και να διατηρηθεί ένα στάτους στην  κατάσταση, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί.