Πολιτική

03 Δεκεμβρίου 2019 14:34 Τελευταία ενημέρωση : 03 Δεκεμβρίου 2019 20:52

ΣΥΡΙΖΑ: τρία κρίσιμα ερωτήματα για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει η Κουμουνδούρου για το κρίσιμο ραντεβού και την στρατηγική του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ζητά σύγκληση του Εθν. Συμβ. Εξωτερικής Πολιτικής.

ΣΥΡΙΖΑ: τρία κρίσιμα ερωτήματα για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σειρά ερωτημάτων προς τον Πρωθυπουργό θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στην σκιά των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων, ενώ επαναλαμβάνεται από την Κουμουνδούρου το αίτημα για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει πως τα αποτελέσματά της ήταν «καλύτερα του αναμενομένου». Οι εξελίξεις μετά από αυτή τη συνάντηση δυστυχώς διαψεύδουν την κυβέρνηση. Το τελευταίο δίμηνο:

  • Οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών.
  • Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική και παραβατική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της χώρας μας.
  • Πριν λίγες μέρες η Τουρκία ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας, προχωρώντας στην παντελώς ανυπόστατη και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου συμφωνία με τη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Σήμερα μαθαίνουμε δια στόματος Ερντογάν πως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι λοιπόν με ποια στρατηγική προσέρχεται ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.  

  1. Θα ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ;
  2. Θα ζητήσει την άμεση ανάκληση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια της Κρήτης, που πηγάζουν από το Δίκαιο της Θάλασσας;
  3. Θα ζητήσει την πιστή τήρηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για την άμεση μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ή θα συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού, που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είναι καταδικασμένη να αποτύχει διπλά, και στον περιορισμό των ροών αλλά και στην παύση της παραβατικής συμπεριφοράς της γείτονος; 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις κρίσιμες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς».

Κατρούγκαλος: αναγκαία η χάραξη εθνικής γραμμής

Νωρίτερα, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ρ/σ  «105,5 Στο Κόκκινο», είπε ότι «δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη η συμπεριφορά της Τουρκίας», τονίζοντας ότι «η Τουρκία αισθάνθηκε απομονωμένη και έτσι αντέδρασε προβάλλοντας ισχύ και προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, αφενός με τις γεωτρήσεις, αφετέρου με την προσπάθεια προβολής νομικών απαιτήσεων είτε με επιστολές στον ΟΗΕ είτε με την νέα αυτή τακτική, με την Λιβύη. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν δημιουργείται Δίκαιο από παράνομες πράξεις, ακριβώς όταν αυτός που τις επιχειρεί βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση. Η συμφωνία αυτή είναι εκτός κάθε ιδέας Διεθνούς Δικαίου, τόσο επειδή είναι σαν να “ξεχνάει” ότι υπάρχει η Κρήτη ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη, όσο και για εσωτερικούς λόγους της Λιβύης, όπου οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να έχει προηγουμένως εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο της χώρας, απόφαση που δεν υπάρχει».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι οι τηλεφωνικές ενημερώσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, εκεί «δεν είναι ενημέρωση αλλά συζήτηση, προσπάθεια να χαραχθεί μία εθνική γραμμή. Και είναι προφανές ότι σε τέτοια θέματα πρέπει να προσπαθούμε να έχουμε εθνική γραμμή, που βέβαια πρέπει να είναι όχι παθητική αλλά ενεργητική, όχι αναμονής αλλά προώθησης των συμφερόντων της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ