Πολιτική

03 Δεκεμβρίου 2019 20:37 Τελευταία ενημέρωση : 03 Δεκεμβρίου 2019 23:45

Με “ανοιχτά χαρτιά” η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Διάβασέ μου το...

Πρόσωπο με πρόσωπο θα βρεθούν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος στο Λονδίνο, στη σκιά των κλιμακούμενων προκλήσεων της Άγκυρας.

Με “ανοιχτά χαρτιά” η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
-

Αποφασισμένος να διαμηνύσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οτι οι αυθαιρεσίες και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι ανεκτές και δεν βοηθούν στην ελληνοτουρκική προσέγγιση εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, ενόψει της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο .

«Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτες του. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, παρά την διπλωματική μοναξιά του δεν κάμπτεται. «Έχουμε μια γραπτή συμφωνία με την Λιβύη σε αυτό το σημείο και τώρα θε έρθει στην Βουλή μας για επικύρωση σύντομα», επανέλαβε ο Ερντογάν.

Εν των μεταξύ πηγές τους τουρκικού ΥΠΕΞ ρίχνουν «κι άλλο λάδι στην φωτιά», καθώς υποστηρίζουν ότι στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα, σημειώνοντας, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολού, ότι με βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης.

Ρόλο Πόντιου Πιλάτου θέλησε να παίξει εκ νέου ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

 «Δεν μπορεί μια Συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η  τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Ο Πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας»

Υπέρ των ελληνικών θέσεων κινητοποίησε το νέο ύπατο αρμοστή της ΕΕ Ζοζέ Μπορέλ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Μήνυμα στην Άγκυρα εστάλη και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Προκλητική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ANT1  την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) μεταξύ  της Τουρκίας  και της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη

Ενστάσεις και απο τη Ρωσία. Καλεί Άγκυρα και Τρίπολη να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο. «Ευελπιστούμε ότι τα μέρη που υπέγραψαν τα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και δεν θα προβούν σε βήματα τα οποία είναι ικανά να οξύνουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο» ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες που ανέφεραν ως πιθανό μέσο πίεσης της Αθήνας προς την Άγκυρα το πάγωμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο διαψεύστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου που επιμένει ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα γίνουν.

Επικριτικός για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.«Τους έχετε ακούσει να κινητοποιούνται; Τους έχετε ακούσει να δημιουργούν κατάσταση συναγερμού; Να κάνουν συμμαχίες; Μην τυχόν και ενοχληθεί ο σουλτάνος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Τρία ερωτήματα στον πρωθυπουργό έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά σύγκληση του Εθνικου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

  1. Θα ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ;
  2. Θα ζητήσει την άμεση ανάκληση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια της Κρήτης, που πηγάζουν από το Δίκαιο της Θάλασσας;
  3. Θα ζητήσει την πιστή τήρηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για την άμεση μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ή θα συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού, που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είναι καταδικασμένη να αποτύχει διπλά, και στον περιορισμό των ροών αλλά και στην παύση της παραβατικής συμπεριφοράς της γείτονος; 

Η συμφωνία, πάντως, του Ερντογάν είναι στον αέρα καθώς ο πρόεδρος του Λιβυκού κοινοβουλίου, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, δεν την αναγνωρίζει και προφανώς δεν θα την επικυρώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ