Quantcast

Πολιτική

04 Δεκεμβρίου 2019 09:00

Πέτσας στον ΑΝΤ1: Άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Η ατζέντα και οι επιδιώξεις της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. Τι είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για το μεταναστευτικό και το Κοινωνικό Μέρισμα.

Πέτσας στον ΑΝΤ1: Άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης (βίντεο)

Για τη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ο Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος περιέγραψε στο πώς φτάσαμε στη συνάντηση και στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Μήνυμα έστειλε και για το Κοινωνικό Μέρισμα.

Ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε ότι ήταν η πολιτική της Ελλάδας που οδήγησε την Άγκυρα να ζητήσει τη συνάντηση. «Προσπαθήσαμε σε όλες τις πολιτικές επαφές μας να αναδείξουμε ότι η άκυρη συμφωνία».

Σχετικά με την ατζέντα της συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην Νέα Υόρκη, κατά την οποία είχε θετική έκβαση το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ έμειναν ανοιχτά τα άλλα δύο, το μεταναστευτικό και η ανατολική Μεσόγειος, «στα οποία είχαμε κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση».

Όπως είπε, «το στοίχημα της σημερινής συνάντησης είναι να εξομαλύνουμε το κλίμα» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, «η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη» λόγω της βεβαιότητας ότι, «έχουν απαντηθεί όλα και δε γίνεται να εξαφανίσει έτσι να νησιά από τον χάρτη».

«Το θέμα είναι αν θα απομονωθεί η Τουρκία», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως «το ζήτημα είναι τι αξιώνει παράνομα μια περιοχή και πώς αντιδρούν οι υπόλοιπες χώρες».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ξεκαθάρισε πως δε θέλει να κάνει εικασίες και υπογράμμισε ότι, «είμαστε ψύχραιμοι και έχουμε το Δίκαιο με το μέρος μας».

«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα την εθνική μας κυριαρχία», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής στην τουρκική προκλητικότητα,  θεώρησε ότι είναι «δεδομένη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας».

«Μπορεί να υπήρξε ένα μπέρδεμα ως προς τις ημερομηνίες», είπε σχετικά το ζήτημα που προέκυψε με το «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης Συνεργασίας με την Τουρκία και συμπλήρωσε πως «οι διαδικασίες συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχει θέμα παγώματος των Μέτρων. Ποτέ δεν υπήρξε καμία συζήτηση που να απασχολεί την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε.

Όσο αφορά στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ή και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι, «αν χρειαστεί, θα γίνει», σημειώνοντας πως «συγκλήσεις συνδέονται με δραματοποίηση» και διαβεβαιώσε πως «αν υπάρξει κάτι καινούριο για να προσθέσουμε σε αυτά που ήδη ξέρουμε», θα γίνει ανάλογη ενημέρωση.

«Θα υπάρξει συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα ενημέρωση, σε όποιο επίπεδο κριθεί απαραίτητο», είπε σχετικά.

Αναφερόμενος στα σενάρια και τις προτάσεις που ακούγονται για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως «ήταν σαφές από το καλοκαίρι ότι πάμε σε αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου» και εξήγησε ότι, «μέχρι να φτάσουμε κάπου, υπάρχουν προτάσεις που μπορεί να τροποποιηθούν».

«Είναι χρονοβόρα διαδικασία, γι’αυτό έχουμε βάλει το δικό μας χρονοδιάγραμμα για το θέμα», είπε, μιλώντας για τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.

Μπορεί να είναι μεγαλύτερο το ποσό για το κοινωνικό μέρισμα

Ερωτηθείς σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι, οικογένειες που έχουν άτομα με προβλήματα αναπηρίας, μακροχρόνια άνεργοι θα βρίσκονται μεταξύ αυτών που θα το λάβουν, ενώ όσο αφορά στο χρόνο των ανακοινώσεων, διαβεβαίωσε ότι θα είναι μέσα στις επόμενες δύο μέρες, με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Λονδίνο.

«Όσο περνούν οι μέρες, μπορεί και να ανέβουν τα νούμερα και να είναι παραπάνω το ποσό από αυτό που γράφουν οι εφημερίδες», είπε με νόημα ο Στέλιος Πέτσας.

Τέλος, μιλώντας για το επίδομα ανεργίας, είπε πως «θα διευρύνουμε τα κριτήρια, ώστε να μπορούν περισσότεροι άνεργοι».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ