Πολιτική

05 Δεκεμβρίου 2019 07:38 Τελευταία ενημέρωση : 05 Δεκεμβρίου 2019 14:12

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε όλα

Διάβασέ μου το...

Με εντολή του Πρωθυπουργού συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Δένδιας ενημέρωσε τη Λευκωσία για τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε όλα
-

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, καθώς διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων στα “αγκάθια” που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό Λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΑΤΟ

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Με εντολή του Πρωθυπουργού, συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.

Επίθεση στην κυβέρνηση για πολιτική «αδράνειας και κατευνασμού» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Επικριτική για την τακτική του Πρωθυπουργού ήταν η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, επιμένοντας για άμεση συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η στάση “Ποντίου Πιλάτου” του ΓΓ του ΝΑΤΟ, αλλά και του Αμερικανού Πρέσβη, που ταυτίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας με αυτά των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

«Η πολιτική της ανεύθυνης υπακοής στους ισχυρούς της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν αποδίδει ούτε στην εξωτερική πολιτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και προσθέτει ότι «η σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο με τον Ταγίπ Ερντογάν το επιβεβαιώνει».

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφασίζει μόνος να κάνει προσωπική υπόθεση τα Ελληνοτουρκικά! Είναι απαράδεκτο να μην ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, όταν αυτό το Εθνικό θέμα θέλει ομοψυχία και όχι “κρυφή” διπλωματία!», σημειώνει η Ελληνική Λύση.

ΚΥΠΡΟΣ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ - ΔΕΝΔΙΑΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Λευκωσία, εκτός από την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την Τριμερή στο Βερολίνο, υπήρξε μια ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς για το θέμα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, στο οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει κινητικότητα από πλευράς Λευκωσίας προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα.

Τα Ηνωμένα Έθνη απέφυγαν για ακόμη μια φορά  να πάρουν θέση για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και σε σχέση με την συμφωνία της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης περί θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Τούρκος διπλωμάτης - χάρτης  - όρια υφαλοκρηπίδας

Σε ρόλο “Ποντίου Πιλάτου” ο ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1, Θανάση Τσίτσα, για το πως σχολιάζει ο διεθνής οργανισμός την εν λόγω συμφωνία, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ απάντησε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση. Δεν έχουμε δει το κείμενο των αναφερόμενων συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Ελπίζουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να συζητήσουν το θέμα σε διμερές επίπεδο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί την περασμένη Τετάρτη με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη όπου οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ