Πολιτική

08 Δεκεμβρίου 2019 16:43 Τελευταία ενημέρωση : 08 Δεκεμβρίου 2019 22:40

Στο “μικροσκόπιο” των ΥΠΕΞ της ΕΕ η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Διάβασέ μου το...

Η Αθήνα ξεδιπλώνει μία βεντάλια ενεργειών ενάντια στις τουρκικές αυθαιρεσίες στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις.

Στο “μικροσκόπιο” των ΥΠΕΞ της ΕΕ η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
-

Από τις Βρυξέλλες ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις, με στόχο τη διεθνοποίηση των αυθαιρεσιών της Άγκυρας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει τη Δευτέρα, στη βελγική πρωτεύουσα, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα θα είναι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα, οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ και θα χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ελλάδα - Τουρκία - Αιγαίο

ΥΠΕΞ Τουρκίας: να θυμάστε ότι σας ρημάξαμε στο Αιγαίο

Νέα προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι υπέγραψε τη συμφωνία με τη Λιβύη και τη στέλνει στον ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα θέλει να έρθει αντιμέτωπη με την ιστορία. Καλό θα είναι να θυμάται η ελληνική ηγεσία ότι τους ρημάξαμε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας», αναφέρει η ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, αβάσιμους, ψευδείς, συκοφαντικούς και εχθρικούς τους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ομιλία του στην 6η Διεθνή Διάσκεψη για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας.

Κάνει δε λόγο για θηριωδίες, σφαγές και εγκλήματα πολέμου, που διέπραξε ο ελληνικός στρατός κατά των Τούρκων στη διάρκεια της κατοχής της Ανατολίας, επικαλούμενο τη Διερευνητική Επιτροπή των Συμμαχικών Χωρών. Κατηγορεί μάλιστα τη χώρα μας ότι δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις, που αναφέρει ότι περιγράφονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, για αυτά τα εγκλήματα.

«Καλούμε την ελληνική ηγεσία να σταματήσει να ονειροβατεί και να ακολουθήσει τις αρχές της φιλίας και της καλή γειτονίας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνοντας και αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που υπέδειξε υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Ατατούρκ!

Υπουργείο Εξωτερικών - κτήριο

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Η "απάντηση" από την Αθήνα δεν άργησε να έρθει. «Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση» τονίζει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε», τονίζει ο κ. Γεννηματάς και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Δένδιας: η Λιβύη εκβιάστηκε από την Τουρκία

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύπο» χαρακτήρισε κενή περιεχομένου τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψειΟ υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τη σημερινή προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τόνισε: «Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Παναγιωτόπουλος: πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής

«Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής… Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία» σημείωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης τόνισε ότι αυτή πάσχει και αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. «Είναι δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλασσιές ζώνες τους αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί από την λιβυκή βουλή» είπε.

Γεραπετρίτης: η παρέμβαση των ΗΠΑ ασφαλώς μπορεί να είναι κρίσιμη

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" αφού επισημαίνει ότι "στους πέντε μήνες της νέας διακυβέρνησης η Ελλάδα έχει σημαντικά αναβαθμίσει τη διεθνή παρουσία της και τα ερείσματά της στη διεθνή διπλωματία" και με δεδομένη την επισημοποίηση της συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ, υπογραμμίζει ότι "η παρέμβαση των ΗΠΑ ασφαλώς μπορεί να είναι κρίσιμη".

Υπενθυμίζει την δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, όπου "αν και επι της αρχής η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση σε διαφωνίες για θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών υπήρξε σύσταση για αποχή από ενέργειες που ενέχουν κίνδυνο αύξησης των εντάσεων σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο". "Είναι διπλωματικά κρίσιμο να αναπτύσσεται σήμερα εξαιτίας της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας ευρεία διεθνής κατανόηση για τον πραγματικό ρόλο και τις προθέσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή" τονίζει.

Χατζηδάκης: το πρόγραμμα εξορύξεων θα προχωρήσει κανονικά

Το ελληνικό πρόγραμμα εξορύξεων και ερευνών θα προχωρήσει κανονικά, ξεκαθαρίζει ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις«Δεν επηρεαζόμαστε από το τι κάνει η Τουρκία, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, προχωρούμε το πρόγραμμα κανονικά και με μεγάλη φροντίδα για το περιβάλλον» σημείωσε.

«Η Ελλάδα από το 2014 έχει παραχωρήσει 13 οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Επί ΣΥΡΙΖΑ παραχωρήθηκαν τέσσερα οικόπεδα, δυο στο Ιόνιο και δυο νοτίως της Κρήτης στα οποία μετέχουν η γαλλική TOTAL και η αμερικανική EXXON Mobil, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει τις δικές του παραχωρήσεις» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει τις συμμαχίες της ενώ η Τουρκία "με τις κινήσεις της τείνει να απομονωθεί" και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση διαμηνύει προς ολες τις κατευθύνσεις ότι "δεν παραιτούμαστε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

Ελλάδα - Τουρκία - Αιγαίο - κυριαχρία - τουρκικό ΥΠΕΞ

Μπακογιάννη: το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν μπορεί να εφαρμοστεί

«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι ένα μνημόνιο το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί» δηλώνει, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής της ΝΔ και Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι «το εν λόγω μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο» και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης, δεν μπορεί να το κυρώσει στη Βουλή.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνέντευξη της, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθιστά, επίσης, σαφές ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει να κυριαρχήσει η λογική ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».

Κατρούγκαλος προς την Κυβέρνηση: απαιτείστε από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ψυχραιμία και εγρήγορση όσον αφορά την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, μετά την «παράνομη και ανυπόστατη» συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, συνιστά, με τη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης Εξωτερικών και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Και προσθέτει ότι «απαιτούνται μεθοδευμένες κινήσεις από την κυβέρνηση για να μην παράξει de facto τετελεσμένα», ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι «κινείται χωρίς πυξίδα στα κρίσιμα εθνικά θέματα». Χαρακτηρίζει «προβληματική» τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ότι «δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», προσθέτοντας «δεν είναι μεσολαβητής ο πρωθυπουργός για να κάνει μία δήλωση ίσων αποστάσεων», και ζητά η κυβέρνηση να επανέλθει στην «ενεργητική πολιτική» και να απαιτήσει την λήψη και εφαρμογή από την ΕΕ κυρώσεων κατά της Τουρκίας όπως με την Κύπρο.

Ανδρουλάκης: η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

«Πρέπει να είμαστε πολύ ψύχραιμοι, προσεκτικοί και οι αποφάσεις μας να λαμβάνονται μέσω μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που δεν θα αλλοιώνεται από τις ρητορικές εξάρσεις των μελών της κυβέρνησης Ερντογάν, που στοχεύουν περισσότερο στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας», επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής.

«Και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τις παράνομες ενέργειες της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από τη μία και με την εισβολή στη Σύρια από την άλλη, και να παρθούν ανάλογες αποφάσεις. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι θεατής της επαναχάραξης στρατηγικής για την Τουρκία, αλλά να συνδιαμορφώσει αυτό το νέο πλαίσιο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα «plan B», γιατί μια πληθώρα δύσκολων συζητήσεων βρίσκεται μπροστά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ