Πολιτική

09 Δεκεμβρίου 2019 12:03 Τελευταία ενημέρωση : 09 Δεκεμβρίου 2019 14:27

Στις Βρυξέλλες το διπλωματικό θρίλερ Ελλάδας και Τουρκίας

Διάβασέ μου το...

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ οι τουρκικές προκλήσεις. Την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από Ακάρ.

Στις Βρυξέλλες το διπλωματικό θρίλερ Ελλάδας και Τουρκίας
-

Αποφασισμένη να μην αφήσει αναπάντητες τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας είναι η Αθήνα. Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους, στιγμάτισαν τη νέα απόπειρα της γειτονικής χώρας να παραχαράξει την ιστορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με στόχο να αποδομήσει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και να εδραιώσει τις συμμαχίες της Αθήνας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 20 υπουργοί Εξωτερικών. Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα θα είναι φυσικά οι τουρκικές προκλήσεις με πιο πρόσφατη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

«Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτήν την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο κ. Δένδιας κατά το πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε το πρωί στις Βρυξέλλες στους ομολόγους του της ΕΕ, της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ και της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι.

Όπως εξήγησε στον Θέμα 104,6 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Ελλάδα προσδοκά καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπενθυμίζοντας ότι στα δύο προηγούμενα συμβούλια είχε τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Νίκος Δένδιας - ΥΠΕΞ ΕΕ - Αλβανίας - Βόρειας Μακεδονίας

Την Τρίτη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Άλλωστε, οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζουν να επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ και θα χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» τη συμφωνία των δύο χωρών.

Το θέμα είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνει ασχολίαστο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραµπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” χαρακτήρισε κενή περιεχομένου τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψει.

Ωστόσο, η αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κυβέρνηση της Λιβύης επικύρωσε την Κυριακή τη συμφωνία με την Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του μνημονίου για τη δικαιοδοσία στη θάλασσα καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια των δύο πλευρών.

Ακολούθησαν όμως και «εμπρηστικές» δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών». Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. «Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε» σημείωσε.

Σε νέα δήλωσή του, μάλιστα, χαρακτήρισε «σημάδι αδυναμίας» της Ελλάδας την απόφαση να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη, συντηρώντας έτσι το κλίμα εμπρηστικής ρητορικής από πλευράς της Άγκυρας. Κάλεσε, παράλληλα, για μια προσέγγιση με «ηρεμία, υπομονή και λογική» αλλά και σε συμμόρωση με το Διεθνές Δίκαιο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο». Έκανε, μάλιστα, λόγο και για αποζημιώσεις «για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες» του ελληνικού στρατού το 1922.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι η Τουρκία εκτίθεται! «Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.  Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις αντιδράσεις και τις αντοχές της Αθήνας. Παράλληλα, η Άγκυρα σχεδιάζει να προσθέσει και ένα τρίτο γεωτρύπανο στο δυναμικό της, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

Εξάλλου, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που "κλειδώνει" το Καστελόριζο και θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά. Οι ασκήσεις αναμένεται να διεξαχθούν την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 από τις 2:00 τα ξημερώματα μέχρι τις 6.00 το πρωί.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί μία ανάρτηση του αρχηγού του Λιβυκού Στόλου, Ναυάρχου Φάρατζ ελ Μαχντάουϊ, ο οποίος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα. Ο ίδιος έγραψε, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και σε άπταιστα ελληνικά: «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».

Λίβυος Ναύαρχος - Facebook

ΣΥΡΙΖΑ: η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά βρίσκεται σε σύγχυση ή παρακολουθεί τις εξελίξεις

"Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, καλό είναι να κρατιούνται μακριά από την κομματική αντιπαράθεση. Όσο όμως αποτελεί ευθύνη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τηρεί αυτόν τον κανόνα, άλλο τόσο αποτελεί και υποχρέωσή της να απαιτεί από την εκάστοτε κυβέρνηση στοιχειώδη υπευθυνότητα και ενημέρωση" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι σε κρίσιμα θέματα, όπως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τα ΜΟΕ με τη γείτονα και οι διεθνείς  συνομιλίες για τη Λιβύη, η Ελληνική Κυβέρνηση είτε εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση είτε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παρακολουθεί τις εξελίξεις. Μπορεί, λοιπόν, κάποιος από την κυβέρνηση να μπει στον κόπο ενημερώσει με υπευθυνότητα τον ελληνικό λαό για τα εξής κρίσιμα ζητήματα;

  1. Χθες ο ΥΠΑΜ υπογράμμισε ότι "Δεν μπορούμε να μιλάμε για ΜΟΕ όταν υπάρχουν εμπρηστικές δηλώσεις" την ίδια μέρα που ο ΥΠ.ΕΞ. ανακοίνωσε πως κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν "συμφωνήθηκε η συνέχεια των συζητήσεων για ΜΟΕ". Δυστυχώς, λοιπόν, η έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας  στο ζήτημα του διάλογου ΜΟΕ με την Τουρκία συνεχίζεται. Μπορεί κάποιος να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ποιά είναι εν τέλει η θέση της χώρας μας;
  2. Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται η 5η συνάντηση, της Διαδικασίας του Βερολίνου για το Λιβυκό που άρχισε τον Σεπτέμβριο και στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Μπορεί κάποιος να ενημερώσει τον ελληνικό λαό γιατί η Ελλάδα δεν είναι παρούσα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να συμμετάσχει;
  3. Τέλος, στο θέμα των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας. Μπορεί κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, αν ο ΥΠΕΞ που συμμετέχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ζητήσει την άμεση  εφαρμογή καρώσεων κατά πρόσωπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και την θέσπιση αντιστοίχων κυρώσεων για ενέργειες στο κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στην παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης;

Ή αρκούν οι δηλώσεις κατά της Τουρκίας που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη;".

Άγγελος Συρίγος: Δεν θα δεχτούμε να γίνουν έρευνες στις περιοχές μας

Την άποψη ότι πρέπει να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία με Ισραήλ και Αίγυπτο εξέφρασε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Όπως είπε ο κ. Συρίγος «Υπάρχει και η πραγματικότητα τι κάνουμε στις άλλες περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία επισήμως πλέον. Νομίζω ένα πρώτο μήνυμα κι εκεί θα εντόπιζα και τη σημασία της συναντήσεως Μητσοτάκη – Ερντογάν πριν από μερικές μέρες, δεν θα δεχτούμε να γίνουμε έρευνες στις περιοχές μας, ό τι αυτό σημαίνει δεν θα δεχτούμε, ο καθένας το καταλαβαίνει όπως νομίζει. Δεν θα το δεχτούμε το ’86 και το ’87 όταν είχαν πάει να κάνουν σεισμογραφικές έρευνες κόντεψε να γίνει πόλεμος. Δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες σε σχέση με τη σημασία των σεισμογραφικών ερευνών, επομένως ένα τέτοιο μήνυμα νομίζω είναι σαφές ότι έχει περάσει και νομίζω θα φανεί και τις επόμενες μέρες, ήδη μεταφέρθηκε και ένα τμήμα του στόλου στην Κρήτη.

Η λογική είναι ότι πρέπει να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας. Από κει και πέρα η ευρωπαϊκή ένωση έχει μικρό περιθώριο να δράσει, για ποιο λόγο; Διότι ότι μέτρα ήταν να πάρει τα έχει ήδη πάρει, δηλαδή τα κεφάλαια είναι όλα παγωμένα, τα ενταξιακά κεφάλαια, τα κονδύλια όλα προς την Τουρκία είναι όλα κομμένα, εκτός από τα κονδύλια για το μεταναστευτικό που κι εμείς δεν θέλουμε να κοπούν. Είναι κομμένα λόγω Κυπριακού και λόγω των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ίσως η ευρωπαϊκή ένωση μπορεί να κινηθεί βέβαια περισσότερο κατά της Λιβύης αν κι εκεί πιστεύω ότι θα έχουμε περιορισμένη δυνατότητα διότι η Ιταλία βλέπει στο πρόσωπο της κυβερνήσεως της Τριπόλεως κάποιο λόμπι, σταματάει τις μεταναστευτικές ροές, άρα καλώς είναι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ