Πολιτική

09 Δεκεμβρίου 2019 17:52

ΕΕ: το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας εγείρει μεγάλες ανησυχίες

Διάβασέ μου το...

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

ΕΕ: το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας εγείρει μεγάλες ανησυχίες
-

«To Μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας εγείρει μεγάλες ανησυχίες και το εξετάζουμε». Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «το Συμβούλιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο και θα συνεχίσει να το κάνει» και παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία καλούσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα έβλαπτε τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.  

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι το ζήτημα του Μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας, το συζήτησε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Μπρατισλάβα και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλάβει το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο και εξετάζει διεξοδικά.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη συζήτηση που έγινε στο σημερινό Συμβούλιο είναι ότι δημιουργεί προβλήματα και εγείρει σημαντικές ανησυχίες σε ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Στο βαθμό που αυτό το ζήτημα των χωρικών υδάτων, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην Τουρκία. Θα μελετήσουμε το ζήτημα πολύ στενά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι κάθε συμφωνία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ