Πολιτική

09 Δεκεμβρίου 2019 18:05

Πολιτική κόντρα για την… “μάχη των Εξαρχείων”

Διάβασέ μου το...

«Δεν θα περάσει ο φαρισαϊσμός», διαμηνύει ο Μ. Χρυσοχοΐδης ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ φέρνουν στη Βουλή τον τρόπο δράσης των ΜΑΤ.

Πολιτική κόντρα για την… “μάχη των Εξαρχείων”
-

Στην Βουλή μεταφέρεται η κόντρα για τον τρόπο δράσης των ΜΑΤ, στα Εξάρχεια, μετά την πορεία μνήμης για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Απαντήσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητούν με επίκαιρη ερώτηση 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίοι τονίζουν ότι η έξαρση των φαινομένων αστυνομικής βίας «δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά αποτελεί σκόπιμη κυβερνητική επιλογή για την εμπέδωση του φόβου στους δημοκρατικούς πολίτες και την καταστολή κάθε αντίστασης στα αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης».

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε και το Κίνημα Αλλαγής δια του Κιώργου Καμίνη, ο οποίες ζητά να ενημερωθεί εάν: 

1. ‘Έχει συνεδριάσει η προεδρευόμενη από τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο Ειδική Επιτροπή από την ημέρα συγκρότησής της έως σήμερα και πόσες φορές;

2. Πόσες ΕΔΕ και ΠΔΕ έχουν διαταχθεί μέχρι στιγμής για τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και έχουν κοινοποιηθεί στον ΣτΠ ως Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης; Πόσες αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ για ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν έχουν εκδοθεί κατόπιν καταγγελιών στον ΣτΠ;

Ενδεικτική των προθέσεων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι η ανάρτησή του στο Facebook: «Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν είναι νοητός ποτέ, πουθενά, από κανένα και με οποιαδήποτε δικαιολογία. Τελεία και παύλα. Όταν συμβαίνει, η Αστυνομία -που είναι περήφανο σώμα, που εφαρμόζει το νόμο και κατά συνέπεια οφείλει να προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα- έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει. Κανένα βίντεο, παρά τη δύναμη της εικόνας δεν θα το αλλάξει αυτό. Πολύ περισσότερο δεν θα περάσει ο φαρισαϊσμός που ξεχείλισε, μετά την πρώτη φορά εορτασμό, χωρίς καταστροφές, των επετείων 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκεμβρίου».

συλλήψεις - επεισόδια - Εξάρχεια - ΜΑΤ

Ο πρώτος γύρος της αντιπαράθεσης εντός του κοινοβουλίου ξεκίνησε, πάντως, την Δευτέρα Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης επικαλούμενος αναρτήσεις συνδικαλιστή αξιωματικού της ΕΛΑΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν συμμερίζεται τις απόψεις περί χρήσης σιδερένιων γκλομπ.

«Υποστηρίζετε ομάδες που δρουν στο φάσμα της παρανομίας», απάντησε ο υφπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την αντεγκληματική πολιτική Λευτέρης Οικονόμου και έκανε λόγο για γενίκευση ενός περιστατικού που τελεί υπό διερεύνηση. 

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ακόμη, ότι τα επεισόδια στα Εξάρχεια προκλήθηκαν από μικρή ομάδα ταραχοποιών που δεν είχαν καμία σχέση με τους νέους που τίμησαν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και πρόσθεσε πως όπως και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, έτσι και την περασμένη Παρασκευή οι εκδηλώσεις, χάρη στις ενέργειες της αστυνομίας, έγιναν σε κλίμα τάξης και ησυχίας.

Προτεραιότητα στην εξέταση των καταγγελιών ζήτησε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά τις αναφορές για άσκηση «αστυνομικής βίας» από ορισμένα μέλη διμοιριών των ΜΑΤ, κατά την διάρκεια συλλήψεων, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ ζήτησε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και πλήρη έρευνα για τα «καταγγελλόμενα».

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διετάχθη η διερεύνηση από τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου, των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα επεισόδια στα Εξάρχεια, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι όλο το δημόσιο υλικό, έντυπο και ψηφιακό, είχε το Σάββατο αποσταλεί από το Αρχηγείο στον Συνήγορο του Πολίτη, για τις δικές του κατά νόμο ενέργειες. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επικοινώνησε σήμερα με τον Συνήγορο του Πολίτη, επισημαίνοντας τη βαρύτητα του θέματος για το Σώμα και ζητώντας την κατά προτεραιότητα εξέτασή του»., επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Όλα αυτά, την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία ζητά να υπάρξει και ποινική διερεύνηση για την στάση των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες

Ελεύθεροι αφέθηκαν, εν τω μεταξύ, οι συλληφθέντες στα Εξάρχεια μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια. Οι ένδεκα κατηγορούμενοι βαρύνονται με τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που αφορούν κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Μετά το πέρας των απολογιών, ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι σε 4 κατηγορούμενους πρέπει να επιβληθούν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, καθώς και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα ανά τακτά διαστήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ