Πολιτική

09 Δεκεμβρίου 2019 18:57

Δένδιας: η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Διάβασέ μου το...

Ζήτησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων.

Δένδιας: η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων
-

Τη ρητή καταδίκη των μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, καθώς και να στηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος, ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης: Την παραβίαση της Συμφωνίας του Σκιράτ (Skhirat), την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Δένδιας - Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ

Επίσης, ο κ. Δένδιας, όπως σημείωσε, εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τόνισε: «Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία».

Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως με τον Ιταλό ομόλογό του, Ντι Μάιο, συνεννοήθηκε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειες τους και επεσήμανε ότι «τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Την Τρίτη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Άλλωστε, οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζουν να επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ και θα χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» τη συμφωνία των δύο χωρών.

ΕΕ: το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας εγείρει μεγάλες ανησυχίες

«To Μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας εγείρει μεγάλες ανησυχίες και το εξετάζουμε». Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

AP - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «το Συμβούλιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο και θα συνεχίσει να το κάνει» και παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία καλούσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα έβλαπτε τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.  

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι το ζήτημα του Μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας, το συζήτησε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Μπρατισλάβα και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλάβει το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο και εξετάζει διεξοδικά.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη συζήτηση που έγινε στο σημερινό Συμβούλιο είναι ότι δημιουργεί προβλήματα και εγείρει σημαντικές ανησυχίες σε ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Στο βαθμό που αυτό το ζήτημα των χωρικών υδάτων, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην Τουρκία. Θα μελετήσουμε το ζήτημα πολύ στενά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι κάθε συμφωνία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.»

AP - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΛΙΒΥΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΦΑΓΙΕΖ ΑΛ ΣΑΡΑΤΖ

Επιστολή- καταγγελία της συμφωνίας Τουρκίας-Τρίπολης έστειλε η Βουλή της Λιβύης στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Χαρακτηρίζει παράνομη την κυβέρνηση που υπέγραψε την συμφωνία με τον Ερντογάν. Τονίζει ότι η συμφωνία επιβλήθηκε στον λαό της Λιβύης και ουδέποτε εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις έκανε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χαρακτήρισε «σημάδι αδυναμίας» της Ελλάδας την απόφαση να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη. Κάλεσε, παράλληλα, για μια προσέγγιση με «ηρεμία, υπομονή και λογική», αλλά και σε συμμόρωση με το Διεθνές Δίκαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ